Franjevačka mladež – Knin

Na Dan domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza 2001. god., skupina mladih župljana izrazila je želju svom novom župnom vikaru fra Josipu Repeši da se osnuje bratstvo Franjevačke mladeži u Kninu. Fra Josipu se svidjela ideja, prihvatio je izazov i odlučio ostvariti želju mladih Kninjana. Prvi je sastanak održan 31. kolovoza 2001. Sastanku je prisustvovalo 6 djevojaka, tada potencijalnih framašica, i tadašnja nacionalna predsjednica Frame Janja Guščić. Njezina uloga na prvom sastanku bila je da neiskusnim mladima pobliže objasni što je to Frama. Premda je sve počelo "super" te se očekivao rast zainteresiranih i procvat Frame, dogodilo se upravo obrnuto. Od šest djevojaka koje su prisustvovale prvom sastanku tri su odustale. Izgledalo je kao da je sve palo u vodu i da je Frama Knin bila samo loša zamisao. Ali Bog je blagoslovio tu želju mladih te je poslao Duha Svetoga da udjeli snagu i ustrajnost. Ubrzo su počeli pristizati novi mladi i broj članova bratstva je ubrzano rastao. Prva duhovna akcija framaša ili bolje rečeno tada još potencijalnih kandidata bila je priprava bdijenja mladih u Biskupiji 15. rujna 2001. Običaj organiziranja hodočašća i bdijenja mladih zadržao se do danas. Nakon tog bdijenja vijest o Frami širila se velikom brzinom. Nisu tiskani plakati za promidžbu, nego je živo svjedočanstvo donijelo obilat plod.
Sljedeća akcija bila je priprava i sudjelovanje u obredu preminuća sv. Franje, 3. listopada. To je bila izvrsna prilika da se još neiskusni framaši upoznaju sa životom i djelovanjem sv. Franje Asiškoga.
Prvi službeni poziv i predstavljanje mladih framaša iz ove župe dogodio se na V. duhovnom kapitulu Frame u Gračacu. To je ujedno bio i prvi sastanak na kojem su kninski framaši mogli vidjeti kako stvari funkcioniraju kod drugih Frama. Vratili su se u svoju župu puni entuzijazma i dobrih planova za budućnost.
U mjesecu studenom 2001. prvih je 40 mladih primljeno u Framu te se oformila zajednica framaša koja će 6. listopada 2002. postati punopravna polaganjem obećanja svojih 20 članova.
Za prvu predsjednicu Frame izabrana je Kristina Antolović. Pod njezinim vodstvom ovo je mjesno bratstvo stajalo na svoje noge i učvršćivalo se sigurno u svojim inicijativama i planovama.
Dotadašnji duhovni asistent fra Josip Repeša dobio je premještaj u Drniš, a Frama je dobila novog, svima nepoznatog duhovnog asistenta fra Ivicu Omazića. Nije mu dugo trebalo da se uklopi u novu zajednicu. Malo po malo, upornošću i međusobnom tolerancijom bratstvo je nastavilo gdje je stalo i počelo je funkcionirati kao i prije, ako ne i bolje. Danas Frama Knin broji oko 40 članova. Većina današnjih članova su srednjoškolci, tek je poneki još u osnovnoj ili na faksu. Sastanci koji se održavaju jednom tjedno uglavnom su ispunjeni molitvom, radom po skupinama, meditacijom, pjesmom, plesom i planiranjem dobrotvornih akcija. Sav novac koji se skupi ide kao prilog za izgradnju crkve Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu.
Kao sve drugo u životu i ova je Frama prošla svoje uspone i padove. Bilo je vremena i trenutaka kad se pomišljalo da sve ide "nigdje", da je sve uzalud; no uz pomoć Duha Svetoga i molitve kninski framaši danas aktivno žive svoje poslanje u Crkvi i svom narodu. I koliko god bili mali, neprimjetni, nepopularni, imaju nešto što su sami izgradili, čemu su ostavili tolike godine, smijeh i suze.... Imaju svoje bratstvo, svojih ruku djelo na koje su silno ponosni. Framaši imaju i svoju pjesmu koju su sami sastavili, koja odražava njihovo biće i koja ih prati na svim putovanjima. Pjesma daje život ovom bratstvu i uzdiže mu pogled u daleku budućnost.

________________________________________________

Naše mjesno bratstvo Frame sastaje se svakog ponedjeljka u 20:00 h (zimi u 19:00 h) u samostanskoj dvorani, uz prisustvo našeg duhovnog asistenta fra Ivana Lukača. Bratstvo se sastoji od 17 obećanika, 13 primljenika i 13 simpatizera. Broj simpatizera se, u odnosu na prošlu godinu, smanjio zbog preseljena nekih članova u druge gradove. Frama-band svake nedjelje animira svetu misu te svira na humanitarnim koncertima. Susrete u našem mjesnom bratstvu organizira voditeljica formacije Valentina Kokorović koja, uz pomoć ostalih članova Frame, kroz grupne radove, koji uključuju glumu, ples, pjesmu, pisanje, obrađuje meditacijske, karitativne i svjetovne teme. Svi članovi Frame mogu sudjelovati u humanitarnom radu pa se tako uvijek nađu dobrovoljci koji su spremni posjetiti starački dom, mjesnu udrugu invalida „Sveti Bartolomej“, čistiti kuće i tako ostvariti karitativne djelatnosti. Na taj način simpatizeri se pripremaju postati primljenici, jednoga dana obećanici. Ovisno o mogućnostima, sudjelujemo na skupštinama i predavanjima, kao i na primanjima i obećanjima drugih bratstava. Time pozivamo druga bratstva na sudjelovanje u istim događanjima našeg mjesnog bratstva. Ove se godine spremamo za susrete mladih u Dubrovniku koji će se održati sljedeće godine u travnju. Nadamo se što većem broju simpatizera koji su spremni postati framaši te tako slijediti život i riječ sv. Franje.

Simpatizeri: Ana Marija Bralić, Dražen Babić, Lucija Crljen, Matija Erceg, Mia Gašpar, Melani Gambiroža, Anica Knezović, Mario Perković, Kata Mrčela, Gorana Lekić, Luka Mišković, Marko Sikavica, Marko Šimunović.

Primljenici: Katarina Damjanović, Anamaria Jurčević, Ivana Karlušić, Marinela Karlušić, Dijana Kovačević, Tomislav Maričić, Anto Fabijan Mišković, Ivica Matija Mišković, Davor Šimičević, Iva Tešić, Kristijan Tuka, Marin Velić, Frano Visković.

Obećanici: Josip Bošnjak (tajnik), Ante Bračić ( predsjednik), Pamela Evetović, Marin Karačić (blagajnik), Valentina Kokorović (voditelj formacije), Davor Marić, Kristina Lozić, Anja Marijanović(vijećnik), Antonija Perić(vijećnik), Ana Slugan, Leonardo Tomić (podpredsjednik).

Ažurirano 24. listopada 2013.

 
 
 
 

Obavijesti

 • Nedjelja, 2. prosinca 2018.
  • 17 h - u Gospinoj crkvi započinje adventska duhovna obnova za našu župu i traje do srijede, 5. prosinca. Voditelj je fra Josip Repeša
 • Ponedjeljak, 3. prosinca 2018.
  • 6 h - od danas mise zornice su u Gospinoj crkvi
  • 19,30 h - u dvorani samostana susret je Frame. Molimo sve srednjoškolce koji se žele priključiti Frami da dođu na susret.
 • Subota, 8. prosinca 2018.- svetkovina Bezgrješno Začeće Blažene Djevice Marije
  • 6, 9,30 i 18 h - svete mise u Gospinoj crkvi
  • 11 h - pjevanje za dječji zbor. Potaknite djecu da se uključe u zbor
  <

Aktualno

 • Blagoslov obitelji
  • U ponedjeljak, 3. prosinca, započinje blagoslov obitelji. Pozivamo sve one koji su promjenili adresu boravka da nam na vrijeme dostave točne podatke, to možete učiniti iza misa ili u župnom uredu. Ulice i brojevi za blagoslov bit će objavljivani na župnoj internet-stranici, Radiju Knin u 8.45 sati i misama zornicama za taj dan.
 • Duhovni probram u Adventu
  • Najavljujemo bogati duhovni program u adventu koji će se održavati u Gospinoj crkvi svake adventske subote, o svemu možete više vidjeti na plakatima na ulazu u crkvu.
 • Vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike
  • Kroz vrijeme Došašća kao i za vrijeme božićnih praznika nema susreta prvopričesnika i krizmanika.
 • Kateheze za mlade i odrasle
  • Kateheze za mlade i odrasle Neokatekumenskog puta održavaju se utorkom i petkom u dvorani Gospine crkve poslije večernje svete mise. Dođite i poslušajte!
 • Katolički kalendari za 2019.
  • U župnom uredu i/li sakristiji možete kupiti katoličke kalendare za 2019. godinu.
 • Repeticija iz razredne nastave
  • Kninski franjevci organiziraju besplatno održavanje repeticija iz razredne nastave, hrvatskog, engleskog i matematike u samostanu sv. Ante. Repeticije se održavaju subotom u samostanskoj dvorani.
 • Likovne radionice za djecu i odrasle
  • Kninski franjevci organiziraju besplatno likovne radionice za djecu i odrasle svake srijede u dvorani Gospine crkve. Radionice se održavaju srijedom u 16 h za odrasle i u 17,30 h za djecu.
 • Orgulje za Gospinu crkvu
  • Nastavlja se akcija prikupljanja novčanih sredstava za nove klasične orgulje.
  Svoje priloge možete uplatit na žiro račun
  IBAN HR82 2330 0031 1001 1907 1 kod Splitske banke s naznakom: "za orgulje"

CARITAS


PASTORALNI CENTAR


EMISIJA "SUSRET"

GLASNIK SV. ANTE