Biskupijsko hodočašće
u Biskupiju kod Knina

Preko 1000 hodočasnika iz Šibenske biskupije hodočastilo je u subotu, 14. rujna 2013., u Biskupiju kod Knina u crkvu Sv. Marije. Euharistijskim slavljem na otvorenom predsjedao je mons. Ante Ivas, šibenski biskup, a u koncelebraciji je bio mons. Marinko Mlakić – gen. vikar, fra Marko Duran – župnik i dekan te još 25 svećenika.

Prije početka procesije i euharistijskog slavlja mnogi su hodočasnici (Vodice, Šibenik, Skradin, Drniš, Konjevrate, Gradac, Knin i dr.) pristupili slavlju sakramenta ispovijedi i pomolili se pred izloženim Gospinim likom u crkvi Sv. Marije. Predstavnici župa nosili su u procesiji barjake svojih župa, a Gospin reljef nosili su kninski župljani. Liturgijsko pjevanje je animirao kninski župni zbor pod ravnanjem s. Ivane Oltran. Sve je na početku mise pozdravio fra Marko, koji je i zahvalio na kraju euharistijskog slavlja.

U Biskupiji su u 19. st. vršena arheološka iskapanja pod vodstvom fra Luje Maruna, kada je i otkrivena trobrodna bazilika Sv. Marije, koja je bila sjedište „hrvatskog biskupa“. Pronađeni trokutni zabat oltarne pregrade imao je na sebi reljef Bogorodice. Stilski podsjeća na bizantske prikaze Bogorodice. Ovaj zabat je bio ključnim argumentom kad se utvrdilo da je ova crkva posvećena Bogorodici. Osim toga, ovaj prikaz Blažene Djevice Marije je kod Hrvata do danas najstariji Gospin lik (Gospin pralik) i slavi se kao Gospa velikoga hrvatskog krsnog zavjeta. Original se čuva u Muzeju arheoloških spomenika u Splitu, a nekoliko replika dao je načiniti pok. fra Kruno Vukušić.

Govor gvardijana fra Marka Durana


UVOD
Poštovani oče biskupe, upravitelji grada Knina, općine Biskupije, braćo svećenici, dragi hodočasnici, štovatelji Svete Marije u Biskupiji sve vas srdačno pozdravljam: dobrodošli GospiVHKZ-a.
U Godini smo vjere. Ovo je godina u kojoj smo na poseban način učili kako bogatstvo u Bogu počiva na temeljima koji se ne urušavaju od nagrizanja vremena. Sve što je vremenito nagriza moljac vremena. Njegovu bogatstvu je zadana mjera trajanja i nije moguće u njemu uživati za duga vremena. Bogatstvo je u Bogu a ono se stječe hranjenjem Božje riječi, nošenjem križa, molitvom i radom.

Oče biskupe, okruženi ste svojim svećenstvom i svojim pukom. Vi ste naš pastir a mi vaše stado. Ovaj narod želi čuti Božju poruku od Vas, želi riječi utjehe i ohrabrenja u ovom uzburkanom vremenu. Ovaj puk želi isprositi od Boga ozdravljenje duše i tijela po zagovoru Svete Marije. Preporučite ovaj puk Majci, da ga prati na putu vjere, da nas nauči i da nam pomogne u zgodno i nezgodno vrijeme naviještati Isusa kao jedinog spasitelja čovječanstva. Neka bdije nad nama i svim pukom Božjim da se učvršćujemo u vjeri i ljubavi prema Bogu, te u ljubavi prema bližnjemu. Neka ovo zajedništvo u euharistiji bude na slavu Božju, učvršćenje Božjeg kraljevstva u nama i na spasenje svih.

ZAHVALA

Oče biskupe, hvala Vam što ste nam došli. Hvala za svaku pastirsku riječ. Dao Gospodin da vaše riječi padnu na plodno tlo i urode. Hvala svim djelatnicima u svetištu: ispovjednicima, crkvenom zboru, upravi grada Knina, upravi općine Biskupija, policiji, bolničkom osoblju, FRAMI, čitačima, redarima, sakupljačima milostinje, ministrantima i ostalima koji su na bilo koji način pomagali danas u ovom svetištu.

Hvala vama dragi župnici i župni vikari koji ste doveli svoje župljane na ovo hodočašće.
Vama, dragi hodočasnici, hvala na svakom materijalnom daru koji ste ostavili pred Gospom. Majka je čula svaku vašu molitvu, svaki vaš vapaj, sve vaše potrebe. Neka vam isprosi milost od Boga da dobri Bog blagoslovi i usliši vaše molitve. A vi, duhom obnovljeni pod zaštitom Svete Marije, svi se sretno vratili svojim obiteljima.