Osnutak i djelovanje Caritasa
Župe sv. Ante Padovanskog – Knin

Osnutak

Poslije vojno-redarstvene akcije Oluja (5. kolovoza 1995.) u oslobođeni Knin vraćaju se Hrvati koji su bili protjerani sa svojih ognjišta. Osim toga Knin naseljava, prema nekim procjenama, 60% Hrvata iz BiH, posebice iz srednje Bosne i banjalučkog kraja, te djelova Srbije, Vojvodine, Kosova i Crne Gore. Oko 30% Hrvata dolazi iz ostalih djelova Hrvatske. U to vrijeme tek oko 20% obitelji radi i ima osiguranu egzistenciju, bilo da radi u državnim službama ili u privatnim djelatnostima, dok ostali žive na rubu egzistencije. Vladao je strah i neizvjesnost za budućnost i opstanak mnogih hrvatskih obitelji u Kninu te su se u periodu od 1998. do 2000. mnogi i iselili iz Knina, njih oko 3.000, u europske i treće zemlje.
Mnogobrojne siromašne obitelji tražile su karitativnu pomoć od župe i samostana Sv. Ante koji su im, kao uvijek kroz povijest, pomagali prema svojim mogućnostima. Kako bi se tim obiteljima moglo bolje i organiziranije pomoći kninski gvardijan fra Petar Klarić i župnik fra Ivan Nimac su u dogovoru sa šibenskim biskupom mons. Antom Ivasom i ravnateljem Caritasa Šibenske biskupije mons. Slavkom Mikelinom, koji su obećali svekoliku pomoć, pristupili osnivanju Caritasa. Tako je Caritas Župe sv. Ante Knin i osnovan 11. listopada 2000., a otac biskup je već 5. studenoga potvrdio njegovo osnivanje.Programi djelovanja:

1. Caritasova pučka kuhinja blagoslovljena je i otvorena 21. ožujka 2001. i u njoj se u deset godina skrbilo za 164 obitelji, tj. hranilo 359 siromaha. Od 1. lipnja 2009. u dogovoru s Caritasom Šibenske biskupije i uz financijsku pomoć Šibensko-kninske županije krenuli smo i s novim programom dostave toplih obroka na kućne adrese starijim, bolesnim i invalidnim osobama koje po tople obroke ne mogu dolaziti u Caritasovu pučku kuhinju. Sada svakodnevno kuhamo tople obroke za 49 obitelji ili 89 siromaha od čega za 12 obitelji starih, bolesnih i invalidnih osoba (većina ih je u Golubiću kod Knina) koji po obroke ne mogu doći sami (24 topla obroka). Do danas je u Caritasovoj pučkoj kuhinji ukupno skuhano i podijeljeno 413.403 toplih obroka. Pripremu obroka financiraju Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi posredstvom Centra za socijalnu skrb iz Knina te dobročinitelji iz domovine i svijeta.

2. Prema mogućnostima Caritasa i prispjelim donacijama dijele se i obiteljski paketi (hrana, higijena,…) siromašnim i potrebnim obiteljima koje ne idu u Caritasovu pučku kuhinju. Kroz prošlu 2012. godinu 817 obitelji ili 2.377 potrebnih pomognuto je s 2.892 obiteljskih paketa, a od osnutka Caritasa podijeljeno je preko 63.000 obiteljska paketa za više od 3.600 obitelji. Sada se naš Caritas skrbi za 700 obitelji, tj. za 2.000 siromaha.

3. U programu Pro-vita u suradnji s Obiteljskim savjetovalištem koje djeluje pri Caritasu Šibenske biskupije pomagano je i siromašnim trudnicama, majkama koje su se odlučile za život, a ne za abortus – smrt. Od veljače 2002., kada je naš Caritas počeo program, kroz njega je prošlo 15 trudnica – majki te je tako spašeno 16 djece.

4. U suradnji s Caritasom Šibenske biskupije, prosljeđujemo kumstva (novčanu pomoć, obiteljske pakete i ostale darove) dobročinitelja iz inozemstva za 12 siromašnih obitelji s više djece, s djecom s posebnim potrebama i samohrane roditelje. Kako su dobročinitelji iz inozemstva prestali slati pomoć od mjeseca svibnja 2012. prosljeđujemo nova kumstva iz Akcije "5 za 1" koju je organizirao Caritas Šibenske biskupije; tako da sada iz Knina kumstvo dobiva 6 obitelji.

5. Pomoć u ogrjevu – prema mogućnostima Caritasa pomaže se stare i nemoćne osobe i samohrane roditelje, koji ne dobiju pomoć preko Centra za socijalnu skrb, u nabavci ogrjeva za zimu. Kako je zima 2012./13 bila duga i hladna naš Caritas je uz pomoć dobročinitelja pomogao 39 obitelji s oko 90 metara drva za ogrjev.

6. Novu ili rabljenu odjeću i obuću koju daruju naši dobročinitelji prosljeđujemo kninskim siromasima i potrebnima.

7. Namještaj i kućanski aparati (bijela tehnika) – Najpotrebnijima između potrebnih, nakon obilaska obitelji, ako smo u mogućnosti darujemo rabljene ili nove štednjake na drva, struju ili frižidere. Dijeli se namještaj koji stigne od naših dobročinitelja, a u žurnim slučajevima, ako je uistinu velika potreba, te ako se uspije nabaviti i prikladan novi namještaj.

8. Pomoć u kupnji domaćih životinja – Siromašnim obiteljima koje žive na selu i imaju uvijete za držanje domaćih životinja, a koje ih žele imati, pomaže se kupnjom domaćih životinja (krava, koza, ovaca,…).

9. Pomoć u plaćanju troškova električne energije – ako dobročinitelji pošalju darove za siromašne obitelji za plaćanje troškova utrošene električne energije, iste darove prosljeđujemo siromašnim i potrebnim obiteljima

10. Pomoć u trajnom zbrinjavanju siromašnih obitelji – Dobročinitelji iz domovine i inozemstva su preko Caritasa pomogli 137 obitelji u kupnji građevinskog zemljišta, započetih obiteljskih kuća i temelja, a sve u cilju njihovog konkretnog i trajnog stambenog zbrinjavanja u Kninu.

11. Građevinski materijal – Kada dobročinitelji daruju građevinski materijal (crijep, siporex blokove, cement), iste darove poklanjamo najsiromašnijim obiteljima koje potrebni materijal ne mogu nabaviti ili ga ne mogu dobiti od države za gradnju ili obnovu obiteljske kuće.

Radom Caritasa koordinira voditelj Caritasa, a Caritas funkcionira preko centralnog ureda, Caritasove pučke kuhinje i skladišta na kojem se dijele obiteljski paketi hrane i higijene te ostala karitativna pomoć.

U Kninu, 10. rujna 2013. 
 
 
 

Obavijesti

 • Nedjelja, 2. prosinca 2018.
  • 17 h - u Gospinoj crkvi započinje adventska duhovna obnova za našu župu i traje do srijede, 5. prosinca. Voditelj je fra Josip Repeša
 • Ponedjeljak, 3. prosinca 2018.
  • 6 h - od danas mise zornice su u Gospinoj crkvi
  • 19,30 h - u dvorani samostana susret je Frame. Molimo sve srednjoškolce koji se žele priključiti Frami da dođu na susret.
 • Subota, 8. prosinca 2018.- svetkovina Bezgrješno Začeće Blažene Djevice Marije
  • 6, 9,30 i 18 h - svete mise u Gospinoj crkvi
  • 11 h - pjevanje za dječji zbor. Potaknite djecu da se uključe u zbor
  <

Aktualno

 • Blagoslov obitelji
  • U ponedjeljak, 3. prosinca, započinje blagoslov obitelji. Pozivamo sve one koji su promjenili adresu boravka da nam na vrijeme dostave točne podatke, to možete učiniti iza misa ili u župnom uredu. Ulice i brojevi za blagoslov bit će objavljivani na župnoj internet-stranici, Radiju Knin u 8.45 sati i misama zornicama za taj dan.
 • Duhovni probram u Adventu
  • Najavljujemo bogati duhovni program u adventu koji će se održavati u Gospinoj crkvi svake adventske subote, o svemu možete više vidjeti na plakatima na ulazu u crkvu.
 • Vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike
  • Kroz vrijeme Došašća kao i za vrijeme božićnih praznika nema susreta prvopričesnika i krizmanika.
 • Kateheze za mlade i odrasle
  • Kateheze za mlade i odrasle Neokatekumenskog puta održavaju se utorkom i petkom u dvorani Gospine crkve poslije večernje svete mise. Dođite i poslušajte!
 • Katolički kalendari za 2019.
  • U župnom uredu i/li sakristiji možete kupiti katoličke kalendare za 2019. godinu.
 • Repeticija iz razredne nastave
  • Kninski franjevci organiziraju besplatno održavanje repeticija iz razredne nastave, hrvatskog, engleskog i matematike u samostanu sv. Ante. Repeticije se održavaju subotom u samostanskoj dvorani.
 • Likovne radionice za djecu i odrasle
  • Kninski franjevci organiziraju besplatno likovne radionice za djecu i odrasle svake srijede u dvorani Gospine crkve. Radionice se održavaju srijedom u 16 h za odrasle i u 17,30 h za djecu.
 • Orgulje za Gospinu crkvu
  • Nastavlja se akcija prikupljanja novčanih sredstava za nove klasične orgulje.
  Svoje priloge možete uplatit na žiro račun
  IBAN HR82 2330 0031 1001 1907 1 kod Splitske banke s naznakom: "za orgulje"

CARITAS


PASTORALNI CENTAR


EMISIJA "SUSRET"

GLASNIK SV. ANTE