Djelovanje kninskog Caritasa
kroz 2018. godinu

U Caritasovoj pučkoj kuhinji u 2018. godini skuhano je i podijeljeno 29.411 topla obroka od kojih je 19.322 podijeljeno u pučkoj kuhinji, a 10.089 je dostavljeno na kućne adrese u Golubiću, Vrniku, Žagroviću i Kninu (svaki dan djelatnici Caritasa pređu oko 50 km) onima koji zbog starosti, bolesti ili udaljenosti sami ne mogu po njega doći u pučku kuhinju.
Caritasu se za pomoć obratilo i 690 obitelj sa 1.800 člana, te im je jednom ili u više navrata pomognuto 3.338 puta i to sa 2.831 obiteljska paketa hrane i higijene (616 obitelji sa 1.489 članova), novoj i rabljenoj odjeći i obući, kupovinom lijekova, pripomoći u putnim troškovima za odlazak na liječničke preglede, drvima za ogrjev i drugom karitativnom pomoći. Od toga je 82 obitelji s 5 i više članova ili 459 člana i 608 obitelj s manje od 5 članova ili 1.341 članova. Pomoć je dobilo 91 obitelji samohranih roditelja i 190 obitelji koje imaju invalidnog ili bolesnog člana.
U suradnji s Caritasom biskupije Šibenik od 2011. godine dijelimo i kumstva "5 za 1" tako da sada iz Knina i Kistanja kumstvo prima 5 obitelji, te u programu Pro-vita jednu samohranu majku koja je odustala od pobačaja.

Dostava toplih obroka u Golubić
14. prosinca 2018.

Ni snijeg nije spriječio požrtvovne djelatnice Caritasove pučke kuhinje da dostave tople obroke starijima i nemoćnima u Golubić

Video možete pogledati: OVDJE

Revizorsko izvješće o uvidu u
financijske izvještaje
12. studenoga 2018.

Temeljem Zakona o poslovanju neprofitnih organizacija (Narodne novine, br. 121/14) Caritas objavljuje Revizorsko izvješće o uvidu u financijske izvještaje za 2017. godinu

Izvještaj u PDF formatu možete pogledati: OVDJE

Proslava 25. obljetnice djelovanja Hrvatskog Caritasa
9. studenoga 2018.

Caritas, koji „u Hrvatskoj brine za oko 84000 siromašnih, svaki dan podijeli oko 3500 obroka u Caritasovim kuhinjama
Caritasova pučka kuhinja u Kninu skuha i podijeli 88 toplih obroka, od čega se 32 topla obroka dostave na kućne adrese onim koji zbog starosti, bolesti ili udaljenosti ne mogu sami doći u pučku kuhinju po topli obrok.

Izvještaj o proslavi možete pogledati: OVDJE

Preminuo mons. Slavko Mikelin
dugogodišnji ravnatelj biskupijskog Caritasa
2. srpnja 2018.

U 91. godini vjerničkog i 67. svećeničkog života i služenja na dobro povjerenih mu vjernika, dana 1. srpnja 2018. godine okrijepljen sakramentima blago je preminuo svećenik Šibenske biskupije mons. Slavko Mikelin.
Sprovodni obredi sa svetom misom biti će u utorak 3. srpnja u Primoštenu na groblju svetog Jurja. Obredi započinju u 17 sati u crkvi svetog Roka.
Mons. Slavko Mikelin rođen je 24.srpnja 1927. u Primoštenu, od oca Svetina i majke Milke r. Jurin. Osnovnu školu završio je u Primoštenu. Kao sjemeništarac u Šibeniku je završio osam razreda Klasične gimnazije. Teologiju je kao bogoslov Šibenske biskupije studirao od 1946. pa do 1952. godine u Đakovu. Za svećenika je zaređen 08. srpnja 1951. u Đakovu. Mladu misu slavio je 29.srpnja 1951. u Primoštenu. Kao mladomisnik bio je župnik u Marini, od kolovoz 1952. do listopada 1953. Župnik Prvić Luke i Šepurine bo je od ožujka 1954 do rujna 1961. U Murteru župničku službu vršio je više od osamnaest godina od 1961. do 1980. godine. Bio je dekan Tišnjanskog dekanata 12 godina od 1968 do 1980. godine. Generalni vikar Šibenske biskupije bio je osam godina od 1980 do 1988. godine. Za to vrijeme bio je i župnik u Grebaštici. Župnik Grebaštice: 8 godina. Župnik šibenske gradske župe Njivice bio je od 1988 pa do 1999 godine. Don Slavko je svojim djelovanjem zadužio Šibenski biskupiju, a na poseban način Caritas Šibenske biskupije čiji je bio dugogodišnji i prvi ravnatelj. Na čelu Caritasa bio je više od šesnaest godina, od travnja 1990. pa do listopada 2006. godine. Kao umirovljenik u Svećeničkom domu u Šibeniku bio je na pomoć vjernicima u duhovnim i materijalnim potrebama. Posebno mu je u umirovljeničkim danima na srcu bila skrb o duhovnim zvanjima. Geslo svećeničkog života mons. Slavka Mikelina bilo je "Meni je živjeti Krist", s dodatkom za zlatomisnički jubilej: "a smrt dobitak" (Fil 1,21.)

Suret u Srimi
30. lipnja 2018.

Susret djelatnika i volontera župnih Caritasa Šibenske biskupije s biskupom mons. Tomislavom Rogićem i mons. Antom Ivasom, biskupom u miru u Srimi

Rad preko sezone na Hvaru

U Caritas se javio gosp. Antun Tudor s Hvara s ponudom za zaposlenje nezaposlenima Kninjanima.
Radilo bi se u poljoprivredi (maslinici, vinogradi i sl.).
Stan i hrana osigurani.
Svi zainteresirani za posao i rad na Hvaru za više inormacija mogu se javiti gosp. Antunu na 091/907 2882 ili 021/742 104.

Obnova dokumentacije
4. travnja 2018.

VAŽNA OBAVIJEST
Obnova dokumentacije za korisnike karitativne pomoći u našem Caritasu započinje 9. travnja 2018. godine
NA UVID JE POTREBNO DONIJETI SLIJEDEĆE DOKUMENTE
Za punoljetne članove kućanstva koji nisu zaposleni:
1. rješenje socijalne skrbi
2. zadnji odrezak primljene socijalne pomoći
3. osobna iskaznica
4. potvrda sa Zavoda za zapošljavanje
Za punoljetne članove kućanstva koji rade ili imaju druga primanja:
5. osobna iskaznica
6. platnu listu ili prosjek plaće
7. zadnji odrezak od mirovine
8. dokaz o drugim primanjima (invalidnina, dječji doplatak i sl.)
Dokumente trebaju donijeti muški nositelji kućanstva.
NAVEDENE DOKUMENTE SE MOŽE DONIJETI U URED CARITASA SVAKI RADNI DAN OD 8 DO 11 SATI

Rad preko sezone u Istri

Donosimo pismo don Joška Listeša, župnika iz Pule u kojem nudi nezaposlenima Kninjanima zaposlenje preko sezone u Balama kod Rovinja.
Svi zainteresirani za posao i rad preko sezone u Istri za više inormacija mogu se javiti gosp. Ivici Opšivaču na 099/4480840 koji je zadužen za zapošljavanje radnika u kampovima Colone i San Polo u Balama. U prilogu možete vidjeti i pismo don Joška.


„Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“
26. veljače do 4. ožujka 2018.

Draga braćo i sestre,
Pripremajući se za proslavu Vazmenog otajstva, tj. muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista, i ove godine 3. korizmenu nedjelju posvećujemo već dvanaestoj akciji „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“. Bog, Otac milosrđa, i ovu nas Korizmu poziva na „sakramentalno obraćenje“, na povratak Gospodinu u svim područjima naših života, pa tako i nadilaženjem samoljublja i sebičnosti, misleći na potrebe Katoličke Crkve i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Nastojat ćemo molitvom i novčanim darom milostinje ove nedjelje diljem Hrvatske pokazati da naša srca nisu hladna, kako se ne bi obistinile riječi iz Matejeva evanđelja: „Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih.“ (Mt 24,12)
Papa Franjo u svojoj korizmenoj poruci podsjeća na zavođenja lažnih proroka što izazivaju sablazni i potiču na mržnju (usp. Mt 24, 10-12). „Koliko je djece Božje očarano trenutnim zadovoljstvima, miješajući ih s pravom srećom … zavedeni snom o bogatstvu, koje ih čini robljem profita i sitnih interesa … vjeruju da su sami sebi dovoljni, te završavaju uhvaćeni u mreže samoće!“ govori, između ostalog, Papa. Nije li to prvi korak u propast pojedinca i društva? Nije li to izazov koji stoji pred svima nama – pojedincima, ali i pred cijelom Crkvom, zajednicom Kristovih vjernika, ma gdje se oni nalazili. Pod tim vidikom želim podsjetiti na brojne teškoće koje Hrvati u Bosni Hercegovini proživljavaju posljednjih dvadesetak godina, nastojeći u isto vrijeme održati plamen na vjekovnim ognjištima od Bosanske Posavine preko Srednje Bosne do Hercegovine. Suočeni s paležom i uništenjem svojih sela, domova, gubitkom radnih mjesta, baštine koju su im ostavili pređi, mnogi od njih i danas tiho i samozatajno rade, žive i mole, nastavljajući nit života, čuvajući poklad vjere i kulture koja je oblikovala te prostore. Jednako tako, prisjetimo se mnogih djela milosrđa kojim Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini svjedoči da ljubav Kristova nema kraja, da ju ništa ne može umanjiti, da je neuništiva i domišljata. Tomu smo svjedoci i u akciji „Tjedna solidarnosti“ u kojem pomažemo studente, stare, bolesne, hendikepirane, one koji žive u izolaciji – fizičkoj ili duševnoj, one koji su postali manjina, zaboravljene, osuđene, prezrene.
Sa zabrinutošću gledamo na nastavljanje iseljavanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Od 2003. do 2014. manje je 44 527 katolika, a iz četiriju biskupija - Vrhbosanske, Banjolučke, Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske u 2016. iselila su se još 15 494 Hrvata katolika. Alarmantni podaci govore da je ukupan broj katolika u četiri nad/biskupije ukupno 390 241 (prije rata bilo ih je 825 000!). Pad broja Hrvata katolika najvjerojatnije će biti zabilježen i u sljedećim godinama. Ono što zabrinjava je da sa župa odseljavaju mladići, djevojke i mlade obitelji s djecom. Mnoge župe, osobito u Bosni, bilježe sve veću prosječnu dob svojih župljana, i iz godine u godinu se osjetno smanjuju.
Zbog ovih dramatičnih okolnosti trebamo se podsjetiti na pismo - poruku državnog tajništva Svete stolice iz 2012. godine, povodom 14. zasjedanja biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u kojem se jasno ističe kako je u pitanje dovedena budućnost Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini pozvavši da „kolegijalno razmišljanje biskupa dviju biskupskih konferencija doprinese nadahnjivanju korisnih inicijativa, kako bi se učinilo da hrvatski narod nastavi vršiti svoje crkveno poslanje u Bosni i Hercegovini nudeći svoj dragocjen doprinos društvenom životu zemlje“.
Zato i nastavljamo s aktivnostima koje kroz akciju „Tjedna solidarnosti“ vraćaju nadu i povjerenje ljudima i Crkvi. Zato pazimo da se naša srca ne ohlade. Kada se srce ohladi i kada se tješimo i napajamo tjelesnim užitcima radije negoli utjehom koju nalazimo u Riječi i sakramentima, u nama se istovremeno hladi dar milosrđa. To se očituje u nemaru za sve one, i sve ono, oko nas što ne ispunjavaju naša očekivanja.
U korizmi smo pozvani moliti, zahvaljivati i postiti. Pročistiti tijelo, duh i dušu postavljajući molitvu u središte života; davati srce Gospodinu; živjeti u poniznosti; zastupati istinu; težiti razvijanju vrlina u svakom trenutku. Posvetiti se produbljujući svijest o tome da smo svi jedna velika obitelj. A obitelj je, prisjetimo se, braćo i sestre, mjesto dijeljenja dobara, mjesto podrške i prihvaćanja, sigurna luka za sve nedaće kojima nas šiba more života. Crkva, Majka i Učiteljica, poziva nas produbiti molitveni odnos s Bogom, poziva nas osloboditi se pohlepe i usredotočenosti na sebe. Posteći od zla jezika, prljavih misli i zlih djela, pozvani smo okrenuti se drugima i ponuditi im ono što imamo, ono što možemo dati.
Pozivam Vas, braćo i sestre, da misleći na naše sunarodnjake u Bosni i Hercegovini, molite za njihov ostanak i opstanak; da molite, zajedno sa svim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, sa svim našim iseljenicima po cijelome svijetu i cjelokupnim Božjim narodom, da Crkva u Bosni i Hercegovini bude znak mira, zajedništva i solidarnosti, da svi mi u svojim srcima, kao plod korizmenih nastojanja, zapalimo svjetlo nade za Hrvate u Bosni i Hercegovini svjedočeći: Niste sami! Moleći i darujući, prema svojim mogućnostima, zahvalimo i pokažimo Gospodinu da nam naši bližnji u vjeri nisu daleko od srca.
Neka konkretna djela ljubavi učinjena u „Tjednu solidarnosti“ pokažu snagu darivanja bližnjih koji nas trebaju.
mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, predsjednik Hrvatskog Caritasa

Podjela mandarina
5. siječnja 2018.

Obavještavamo korisnike karitativne pomoći Caritasa župe sv. Ante Knin da će sutra u petak, 5. siječnja 2018. od 8 do 9 sati Caritas dijeliti mandarine. Mandarine će se dijeliti u Caritasovom skladištu u Ul. Pavlinovićeva br. 2.


 
 
 
 

Obavijesti

 • Ponedjeljak, 25. ožujka 2019.- svetkovina je Navještenja Gospodinova - Blagovijest
  • Svete mise su:
  - 7 h u crkvi sv. Ante
  - u 9,30 i 18 h u Gospinoj crkvi
  • 19,30 h u Gosponij crkvi susret je glumaca "Muke"
 • Utorak, 26. ožujka 2019.
  • 18 h u Gospinoj crkvi, poslije mise pobožnost "Trinaest utoraka sv. Anti"
 • Četvrtak, 28. ožujka 2019.
  • Četvrtkom je Euharistijsko klanjanje iza večernje svete mise, posebno ga preporučamo u Korizmi
 • Petak, 29. ožujka 2019. - Četvrti korizmeni petak
  • 17,15 h - pobožnost križnog puta, a poslije misa u Gospinoj crkvi
 • Subota, 30. ožujka 2019.
  • 10 h - susret ministranata u samostanskoj dvorani
  • 11 h - u Gospinoj crkvi je pjevanje za dječiji zbor
  • 19 h - u općinskoj vjećnici u Kistanjama upriličit će se predstavljanje knjige o bl. Alojziju Stepincu „Viktor, kardinalova pobjeda“, autora Marlona Macanovića.

Aktualno

 • 31. ožujka 2019.- Večernje svete mise
  • Od nedjelje, 31. ožujka 2019. večernje svete mise slavimo u 19 sati
 • 6. ožujka do 14. travnja 2019.- „40 dana za život“
  • Korizmena kampanja molitvene incijative „40 dana za život“ počinje 6. ožujka i traje do 14. travnja u Kninu. Uključite se u molitve i svojom prisutnošću svaki dan od 8 do 15 sati ispred Opće bolnice "Hrvatski ponos".
 • 6. do 10. svibnja 2019.- Zaručnički tečaj
  • Kninski dekanat organizira zaručnički tečaj u Kninu od 6. do 10. svibnja 2019., a koji će se održavati u samostanskoj dvorani. Predavanja se održavaju od ponedjeljka do petka s početkom u 20 h
 • Hrvatska katolička mreža
  • Počela je s radom Hrvatska katolička mreža, vjerski portal koji možete pratiti na stranici www.hkm.hr

CARITAS


PASTORALNI CENTAR


EMISIJA "SUSRET"

GLASNIK SV. ANTE