Posveta nove kninske crkve
4. kolovoza 2015.

Kninska crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta bit će posvećena 4. kolovoza 2015. Javno je to objavio fra Marko Duran, župnik i dekan. Podsjetimo: 25. rujna 2011. položen je kamen temeljac i blagoslovljeno gradilište nove crkve u središtu Zvonimirovog grada. Prošle su 4 godine od početka gradnje, a župljani već godinama iščekuju novu crkvu, s obzirom da su sva dosadašnja rješenja bila privremena i liturgijski neprikladna. Valja napomenuti da na izlazu iz Grada u smjeru Šibenika postoji samostanska crkva Sv. Ante, koja pozicijom i veličinom ne odgovara potrebama župne zajednice koja broji preko 10 tisuća vjernika. Knin će tako dobiti novu crkvu nakon nekoliko stoljeća (više o povijesti do sada jedine kninske crkve dolje).
Prema projektu Jerka Rošina u centru je niknula “tvrđava vjere”, crkveno zdanje koje snažno simbolički progovara o povijesti Hrvata na ovom prostoru. Kninska župa obuhvaća četiri važna mjesta u starijoj i novijoj hrvatskoj povijesti: Biskupija, Kapitul, Kosovo i Knin. Vanjski izgled crkve spaja povijest tih četiriju značajnih lokaliteta, koji su zalog identiteta budućih generacija. Unutarnje uređenje crkve povjereno je Anti Vrbanu. Površina crkve je 1024 m2 sa 700 sjedećih mjesta. Ukupna investicija je 23 milijuna kuna, a investitor je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.
Samu crkvu će posvetiti mons. Ante Ivas, šibenski biskup, u poslijepodnevnim satima 4. kolovoza. Sve su se hrvatske župe već dvije godine aktivno uključile u prikupljanje financijskih sredstava, jer se radi o zavjetnoj crkvi hrvatskog puka. Naime, na teritoriju kninske župe pronađeni su bogati arheološki ostaci iz ranijeg srednjeg vijeka, među kojima i oltarni zabat s likom Bogorodice te ulomci kamenog križa. Nemjerljiv doprinos očuvanju nacionalne baštine dao je tadašnji kninski župnik Lujo Marun, otac hrvatske arheologije. U južnom samostanskom krilu 1893. god. osnovao je Prvi muzej hrvatskih spomenika. Veliki i glavni dio ovog nacionalnog blaga danas se čuva u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a Kninjani se nadaju da će kameni zabat iz crkvine u Biskupiji, s najstarijim Gospinim prikazom u hrvatskoj arheologiji, uskoro dobiti na trajnu posudbu. Knin je dao snažan pečat i novijoj hrvatskoj povijesti. Upravo se ove godine slavi 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Oluja”, koja stoji u temeljima neovisne i suverene Republike Hrvatske.
Dana 5. kolovoza svi će hrvatski biskupi> slaviti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u kraljevskom gradu Kninu. U novoj crkvi euharistijskim slavljem za domovinu predsjedat će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit. Svoju radost uoči velikih događanja ne krije ni Josipa Rimac, kninska gradonačelnica. Gradska uprava od početka je prepoznala u projektu izgradnje zgrade crkve nemjerljiv doprinos za kninske građane te je na razne načine podržavala ostvarenje sna generacija vjernika. Još su dva mjeseca do otvorenja crkve te će Grad zasigurno uložiti dodatne napore kako bi i domaći i gosti doživjeli bogatstvo povijesti i sadašnjosti kninske kotline.
God. 1705. izgrađena je, na mjestu gdje je vjerojatno bila starohrvatska crkva, nova crkva Sv. Ante sa zvonikom. Međutim, ona je bila malena te se 1775. god. počela zidati nova. Ni ona nije bila dugog vijeka jer je 1828. god. bila u takvom stanju da ju je državna vlast zatvorila. God. 1841. izgrađena je nova crkva s pročeljem prema cesti ali je bila tako loše zidana da je već 1842. god. zatvorena. Tek 1860. god. počela se zidati nova u neoromanici s primjesama neogotike. Crkva je završena 1863. god. Uz nju je podignut zvonik s četiri zvona. Kako je teren bio nestabilan, 1911. god. temeljito je popravljena. God. 1944. crkva je veoma oštećena od bombardiranja. Prilikom obnove skraćena je na ulazu. Radovi su završeni 1960. god.
Već na početku Domovinskog rata pobunjeni Srbi samostan su oštetili, a crkvu Sv. Ante prvo oskvrnuli i opljačkali, a god. 1993. zapalili. Ostali su samo goli zidovi. Uništeno je sve što su fratri stoljećima marljivo skupljali. Odmah nakon oslobođenja Knina, 5. kolovoza 1995., franjevci se vraćaju zajedno sa svojim narodom u Knin i počinju obnavljati samostansku i župnu crkvu Sv. Ante, prema nacrtima zagrebačkih arhitekata prof. Nenada Fabijanića i Božidara Uršulića. Crkva je blagoslovljena 6. prosinca 1998. god. i od tada je u funkciji. Izvor: Mir.hr

 
 
 
 
 • Obavijesti

  • Utorak, 31. srpnja 2018.
   • Marijanski zavjet za Domovinu u našu Župu doći će 31. srpnja u popodnevnim satima. Sutra ujutro, 1. kolovoza kreće prema Drnišu. Tko želi može se pridružiti hodočašću.
   Polazak je ispred Gospine crkve. Molimo obitelji koje su voljne primiti hodočasnike da se jave u Župni ured ili svećeniku poslije mise.

  • Subota, 4. kolovoza 2018. -
   • 19 sati – svečana proslava Dana posvete crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavejta
  • Nedjelja, 5. kolvoza 2018.
   • U Kninu će se održati središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Oluja“.
   Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj istoga dana proslavit će i blagdan svoje nebeske zaštitnice Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.
   • 11,30 sati - svečana koncelebrirana sveta misu za Domovinu, u Gospinoj crkvi, predvodi šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić u zajedništvu s vojnim ordinarijem u RH msgr. Jurom Bogdanom koji će održati homiliju.
   Na kraju mise blagoslovit ćemo privjeske za aute na čast sv. Kristofora, a priloge ćemo skupljati za misje
 • Aktualno

  • Devetnica za hrvatski narod i za Domovinu Hrvatsku
   •Devetnica za hrvatski narod i za Domovinu Hrvatsku započela je 27. srpnja i traje do Dana posvete Gospine crkve 4. kolovoza i Dana Domovinske zahvalnosti 5. kolovoza 2018. godine.
  • Festival duhovne glazbe "Salve Regina"
   •Treći festival duhovne glazbe u Kninu „Salve Regina“ bio je u subotu 28. srpnja 2017. u 20.30 sat ispred Gospinee crkve. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da se koncert izvede.
  • Ljetni raspored slavlja nedjeljnih misa
   • Od nedjelje, 17. lipnja počinje ljetni raspored slavlja nedjeljnih misa:
   - 8 sati u crkvi Sv. Ante
   - 9:30 i 19 sati u Gospinoj crkvi
  • Orgulje za Gospinu crkvu
   • Nastavlja se akcija prikupljanja novčanih sredstava za nove klasične orgulje.
   Svoje priloge možete uplatit na žiro račun
   IBAN HR82 2330 0031 1001 1907 1 kod Splitske banke s naznakom: "za orgulje"
 • CARITAS

  PASTORALNI CENTAR

  EMISIJA "SUSRET"


  GLASNIK SV. ANTE


  ARHIV