Posveta nove kninske crkve
4. kolovoza 2015.

Kninska crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta bit će posvećena 4. kolovoza 2015. Javno je to objavio fra Marko Duran, župnik i dekan. Podsjetimo: 25. rujna 2011. položen je kamen temeljac i blagoslovljeno gradilište nove crkve u središtu Zvonimirovog grada. Prošle su 4 godine od početka gradnje, a župljani već godinama iščekuju novu crkvu, s obzirom da su sva dosadašnja rješenja bila privremena i liturgijski neprikladna. Valja napomenuti da na izlazu iz Grada u smjeru Šibenika postoji samostanska crkva Sv. Ante, koja pozicijom i veličinom ne odgovara potrebama župne zajednice koja broji preko 10 tisuća vjernika. Knin će tako dobiti novu crkvu nakon nekoliko stoljeća (više o povijesti do sada jedine kninske crkve dolje).
Prema projektu Jerka Rošina u centru je niknula “tvrđava vjere”, crkveno zdanje koje snažno simbolički progovara o povijesti Hrvata na ovom prostoru. Kninska župa obuhvaća četiri važna mjesta u starijoj i novijoj hrvatskoj povijesti: Biskupija, Kapitul, Kosovo i Knin. Vanjski izgled crkve spaja povijest tih četiriju značajnih lokaliteta, koji su zalog identiteta budućih generacija. Unutarnje uređenje crkve povjereno je Anti Vrbanu. Površina crkve je 1024 m2 sa 700 sjedećih mjesta. Ukupna investicija je 23 milijuna kuna, a investitor je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.
Samu crkvu će posvetiti mons. Ante Ivas, šibenski biskup, u poslijepodnevnim satima 4. kolovoza. Sve su se hrvatske župe već dvije godine aktivno uključile u prikupljanje financijskih sredstava, jer se radi o zavjetnoj crkvi hrvatskog puka. Naime, na teritoriju kninske župe pronađeni su bogati arheološki ostaci iz ranijeg srednjeg vijeka, među kojima i oltarni zabat s likom Bogorodice te ulomci kamenog križa. Nemjerljiv doprinos očuvanju nacionalne baštine dao je tadašnji kninski župnik Lujo Marun, otac hrvatske arheologije. U južnom samostanskom krilu 1893. god. osnovao je Prvi muzej hrvatskih spomenika. Veliki i glavni dio ovog nacionalnog blaga danas se čuva u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a Kninjani se nadaju da će kameni zabat iz crkvine u Biskupiji, s najstarijim Gospinim prikazom u hrvatskoj arheologiji, uskoro dobiti na trajnu posudbu. Knin je dao snažan pečat i novijoj hrvatskoj povijesti. Upravo se ove godine slavi 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Oluja”, koja stoji u temeljima neovisne i suverene Republike Hrvatske.
Dana 5. kolovoza svi će hrvatski biskupi> slaviti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u kraljevskom gradu Kninu. U novoj crkvi euharistijskim slavljem za domovinu predsjedat će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit. Svoju radost uoči velikih događanja ne krije ni Josipa Rimac, kninska gradonačelnica. Gradska uprava od početka je prepoznala u projektu izgradnje zgrade crkve nemjerljiv doprinos za kninske građane te je na razne načine podržavala ostvarenje sna generacija vjernika. Još su dva mjeseca do otvorenja crkve te će Grad zasigurno uložiti dodatne napore kako bi i domaći i gosti doživjeli bogatstvo povijesti i sadašnjosti kninske kotline.
God. 1705. izgrađena je, na mjestu gdje je vjerojatno bila starohrvatska crkva, nova crkva Sv. Ante sa zvonikom. Međutim, ona je bila malena te se 1775. god. počela zidati nova. Ni ona nije bila dugog vijeka jer je 1828. god. bila u takvom stanju da ju je državna vlast zatvorila. God. 1841. izgrađena je nova crkva s pročeljem prema cesti ali je bila tako loše zidana da je već 1842. god. zatvorena. Tek 1860. god. počela se zidati nova u neoromanici s primjesama neogotike. Crkva je završena 1863. god. Uz nju je podignut zvonik s četiri zvona. Kako je teren bio nestabilan, 1911. god. temeljito je popravljena. God. 1944. crkva je veoma oštećena od bombardiranja. Prilikom obnove skraćena je na ulazu. Radovi su završeni 1960. god.
Već na početku Domovinskog rata pobunjeni Srbi samostan su oštetili, a crkvu Sv. Ante prvo oskvrnuli i opljačkali, a god. 1993. zapalili. Ostali su samo goli zidovi. Uništeno je sve što su fratri stoljećima marljivo skupljali. Odmah nakon oslobođenja Knina, 5. kolovoza 1995., franjevci se vraćaju zajedno sa svojim narodom u Knin i počinju obnavljati samostansku i župnu crkvu Sv. Ante, prema nacrtima zagrebačkih arhitekata prof. Nenada Fabijanića i Božidara Uršulića. Crkva je blagoslovljena 6. prosinca 1998. god. i od tada je u funkciji. Izvor: Mir.hr

 
 
 
 
 • Obavijesti

  • Ponedjeljak, 15. listopada 2018.
   • 20 h - u dvorani samostan sv. Ante susret je Frame. Molimo sve srednjoškolce koji se žele priključiti Frami da dođu na susret.
  • Četvrtak, 18. listopada 2018.- blagdan je sv. Luke, evanđelista
   • Vjeronauk za prvopričesnike u Gospinoj crkvi
   - 10 h - ujutro
   - 16 h - poslijepodne
  • Petak, 19. listopada 2018.
   • Vjeronauk za krizmanike u Gospinoj crkvi
   - 10 h - ujutro
   - 15 h - poslijepodne
  • Subota, 20. listopada 2018.
   • 10 h - u Gospinoj crkvi je susret ministranata
   • 11 h - pjevanje za dječji zbor. Potaknite djecu da se uključe u zbor
   • 20 h - U dvorani Doma HV-a u sklopu inicijative „40 dana za život“ biti će prikazan dokumentarni film 40 dana za život
 • Aktualno

  • Zaručnički tečaj
   • Kninski dekanat organizira zaručnički tečaj u Kninu od 22. do 26. listopada 2018., a koji će se održavati u samostanskoj dvorani. Predavanja se održavaju od ponedjeljka do petka s početkom u 20 h. Prijavit se možete svećeniku poslije svete mise ili na prvi dan predavanja. Sudjelovanje je obavezno, stoga uredite svoje obveze tako da možete pratiti sva predavanja.
  • Hodočašće u Krašić i Zagreb, 27. listopada 2018.
   • U povodu dvadesete godišnjice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca župa organizira hodočašće u Krašić i Zagreb 27. listopada 2018. Polazak je u 5 h ispred Gospine crkve. Cijena puta je 200 kn po osobi.
  • „40 dana za život“
   • Jesenska kampanja molitvene incijative „40 dana za život“ započela je 26. rujna i traje do 4. studenog u Kninu.
   U sklopu inicijative 20. listopada biti će prikazan dokumentarni film 40 dana za život u 20 sati u dvorani Doma HV-a, a 22. listopada promotivni autobus incijative dolazi sa slikom Milosrdnog Isusa.
   Uključite se u molitve i svojom prisutnošću svaki dan od 8 do 15 sati ispred Opće bolnice "Hrvatski ponos".
  • Repeticija iz razredne nastave
   • Kninski franjevci organiziraju besplatno održavanje repeticija iz razredne nastave, hrvatskog, engleskog i matematike u samostanu sv. Ante. Repeticije se održavaju subotom u samostanskoj dvorani.
  • Likovne radionice za djecu i odrasle
   • Kninski franjevci organiziraju besplatno likovne radionice za djecu i odrasle svake srijede u dvorani Gospine crkve. Radionice se održavaju srijedom u 16 h za odrasle i u 17,30 h za djecu.
  • Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira
   • Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira vrši upise u sekcije:
   - Kazalište Pinokio - djeca do 15 godina
   - Mali vitezovi - djeca do 15 godina
   - Vitezovi kralja Zvonimira - za starije od 15 godina
   Učlaniti se možete ponedjeljkom i srijedom od 19 sati u dvorani Gospine crkve ili nedjeljom iza večernje mise.
  • Orgulje za Gospinu crkvu
   • Nastavlja se akcija prikupljanja novčanih sredstava za nove klasične orgulje.
   Svoje priloge možete uplatit na žiro račun
   IBAN HR82 2330 0031 1001 1907 1 kod Splitske banke s naznakom: "za orgulje"
 • CARITAS

  PASTORALNI CENTAR

  EMISIJA "SUSRET"


  GLASNIK SV. ANTE


  ARHIV