Koncert duhovne glazbe Marija Husar i Alen Hržica
9. prosinca 2016.

.

Oproštaj od fra Mate Markote
29. listopada 2016.

U crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu u subotu, 29. listopada 2016., mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski, služio je misu zadušnicu za redovnika-svećenika fra Matu Markotu koji je preminuo u samostanu u Kninu u četvrtak, 27. listopada 2016., u 80. godini života, 62. redovništva i 52. svećeništva. U koncelebraciji su bili provincijal fra Joško Kodžoman, kninski gvardijan fra Marko Duran i još 42 svećenika. Rodbina, vjernici, časne sestre i osobni prijatelji došli su se oprostiti od fra Mate. Pjevanje je predvodio župni zbor.
Sprovodne obrede na gradskom groblju u Kninu, uoči mise zadušnice, predvodio je kninski gvardijan fra Marko Duran.


Preminuo fra Mate Markota
27. listopada 2016.

Javljamo braći Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, rodbini, prijateljima i znancima da je u samostanu u Kninu u četvrtak, 27. listopada 2016., u 80. godini života, 62. redovništva i 52. svećeništva okrijepljen svetim sakramentima blago u Gospodinu preminuo FRA MATE MARKOTA.
Pokop će se obaviti na gradskom groblju u Kninu u subotu, 29. listopada 2016., u 14 sati. Nakon pokopa slavit će se misa zadušnica u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu.
Životopis
Fra Mate Markota rođen je 8. rujna 1937. u Ramljanima od oca Ivana i majke Mare r. Bartulović. Osnovnu školu završio je u Ramljanima, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Makarskoj, Sinju i Zagrebu (1950. – 1960.) Filozofsko-teološki studij pohađao je u Makarskoj (1960.-1965.).
U novicijat je stupio 5. srpnja 1955. na Visovcu gdje je položio prve jednostavne zavjete 6. srpnja 1956. godine. Svečane zavjete položio je 8. prosinca 1961. u Makarskoj. Za đakona je zaređen 16. prosinca 1964. u Makarskoj, a red prezbiterata primio je 28. veljače 1965. u Makarskoj. Mladu misu proslavio je u Ramljanima 2. svibnja 1965. godine.
Službe:
Plina (1965. – 1971.) – župnik
Split (1971. – 1976.) – ekonom Provincije
Split (1973. – 1976.) – definitor Provincije
San José (1976. – 1985.) – dušobrižnik
Edmotnton (1985. – 1989.) – voditelj misije
Victoria (1989. – 1992.) – voditelj misije
Vancouver (1992. – 1996.) – dušobrižnik
Knin (1996. – 2009.) – bolnički kapelan
Knin (2009. – 2016.) - ispovjednik

Zavjetovanje i izborni kapitul u mjesnom bratstvu OFS
23. listopada 2016.

"Ovo je dan što ga stvori Bog radujemo se Bogu kličimo"
Ovo su riječi koje opisuju važnost i ljepotu događaja koji je obilježio misno slavlje na 30. nedjelju kroz godinu. Naime,u nedjelju 23. listopda 2016. godine,za vrijeme slavlja sv. mise u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu devetero braće i sestara reklo je DA životu po Evanđelju i dalo trajne zavjete u franjevačkom svjetovnom redu te su na taj način stvoreni preduvjeti da mjesno bratstvo "Sv. Ante Padovanski" bude obnovljeno i da zaživi nakon niza godina i nevolja u kojima se kroz povijest dugu preko sto godina od prvog spomena nalazilo.


Blagdan sv. Marije
Biskupija, 9. i 10. rujna 2016.

Blagdan Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta proslavljen je u subotu 10. rujna u Biskupiji kod Knina. Svečano misno slavlje i procesiju s Gospinim pralikom na ostacima starohrvatske bazilike sv. Marije Velike predvodio je fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja, u koncelebraciji s fra Markom Duranom, kninskim gvardijanom i župnikom i još osmoricom svećenika.


Nagradno hodočašće u Poljsku
13. - 17. lipnja 2016.

Sjećate li se ove ekipe? Dva mjeseca nakon što smo objavili vijest o njihovom povijesnom uspjehu na državnoj završnici natjecanja 'Vjeronaučna olimpijada', predstavnici SŠ Lovre Montija (Antonijo Hromić, Barbara Babić, Matea Babić i Stipe Maloča) zajedno sa svojim nadobudnim mentorom prof. Marijom Predenom postali su bogatiji za još jedno važno životno iskustvo - nagradno hodočašće u daleku Poljsku, rodnu zemlju svetog pape Ivana Pavla II.

Pročitajte još: "Učenici iz Knina osvojili prvo mjesto na državnom natjecanju iz vjeronauka"

Svetkovina sv. Ante
13. lipnja 2016.


Procesija i euharistijsko slavlje

Zvuci zvona u rano jutro 13. lipnja 2016. najavili su svetkovinu sv. Ante Padovanskog, koja je Dan Samostana i Župe, kao i Dan Grada Knina. Vjernici su već od 6.00 sati ispunili samostzansku crkvu Sv. Ante, gdje je fra Ivan Lukač predsjedao euharistijskim slavljem. U 7.00 i 8.00 euharistijskim slavljima predsjedali su fra Petar Pletikosa (župnik Promine) i fra Ante Čavka (župnik Vrpolja).
Zvonjava s kninskog zvonika označila je početak procesije s kipom sv. Ante ulicama Grada, a nakon toga je fra Marko Duran, gvardijan i župnik, pokadio kip i započeo litanije Svih svetih. Kip su iz crkve iznijeli vatrogasci, a u nošenju su se još izmjenjivali vojnici, učitelji, policajci i članice HKD "Napredak". U procesiji je sudjelovalo oko 500 ljudi, zajedno s predstavnicima gradske i županijske vlasti te predstavnicima javnih ustanova.

Večernje euharistijsko slavlje i blagoslov djece

Večernje euharistijsko slavlje na svetkovinu sv. Ante Padovanskog (13. 6. 2016.) okupilo je u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta mnoštvo vjernika Knina. Slavljem je predsjedao pater Ike Mandurić, a koncelebrirao je fra Marko Duran i fra Ivan Šimunac.

Devetnica sv. Anti
4. - 12. lipnja 2016.


Deveti dan devetnice sv. Anti predvodio je fra Edi Sokol župnik u župi Piramatovci. U koncelebraciji su bili fra Marko Duran, gvardijan i župnik župe Njivice don Oleg Petrović. Deveti dan uzveličalo je i sto hodočasnika iz župe Njivice zajedno sa svojim župnikom don Olegom.

Mons. Tomislav Rogić
imenovan šibenskim biskupom
3. lipnja 2016.

Šibenski biskup mons. Ante Ivas točno u podne, u petak 3. lipnja 2016., u dvorani biskupske palače u Šibeniku dekanima Šibenske biskupije i zboru savjetnika priopćio je odluku o imenovanju mons. Tomislava Rogića novim šibenskim biskupom.
Biskup Ivas pročitao je pismo apostolskog nuncija Alessandra d'Erica o papinom imenovanju novog biskupa. Potom je biskupov tajnik don Roko Glasnović pročitao životopis novog biskupa. Ovdje ga možete pročitati u cijelostiNazočan je bio i fra Marko Duran, kninski župnik i dekan.
.
.
.
.
(Sv. Ante - Knin/sibenska-biskupija.hr)

Ministrantski suret
28. svibnja 2016.

U subota, 28. svibnja, u našoj župi održan je susret ministranata iz župa Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.
Naši ministranti posebno su se iskazali u kvizu znanja. Osvojili su prvo i drugo mjesto. Prvo su mjesto osvojili: Viktor i Domagoj Dreno i Andrea i Izabela Kasalo; a drugo mjesto su osvojili: Katica Tokić, Ivana Bošnjak, Dorotea Hodžić i Magdalena Medvidović.


.

Tijelovo
26. svibnja 2016.

.

Prva sveta pričest u Gospinoj crkvi
15. svibnja 2016.

Prvu pričest u Župi slavili smo u nedjelju, 15. svibnja 2016. Euharistijskim slavljem u Gospinoj crkvi predsjedao je fra Ivan Šimunac, a koncelebrirao je fra Marko Duran.

Prvu pričest primilo je 80 prvopričesnika. U slavlju su - osim prvopričesnika - sudjelovali roditelji, članovi obitelji i rodbine, učitelji, vjeroučitelji i ostali brojni vjernici..

Slavlje sv. krizme
7. svibnja 2016.

Euharistijskim slavljem i obredom krizmavanja predsjedao je fra Josip Klarić .

Maturalna večer
6. svibnja 2016.

Ministrica Šikić obišla Gospinu crkvu
26. travnja 2016.

Ministrica rada i mirovinskog sustava dr. sc. Nade Šikić i zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić bili su danas u crkvi Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Između ostalih u pratnji ministrice bili su kninski gradonačelnik Nikola Blažević i predsjednik Gradskog vijeća Marinko Tokmakčija.

Učenici iz Knina osvojili prvo mjesto na državnom natjecanju iz vjeronauka

Vrlo uzbudljivo bilo je u petak 8. travnja 2016. na završnici državnog natjecanja u vjeronauku - Vjeronaučnoj olimpijadi 2016. u Opatiji, na kojoj se do posljednjega trenutka nije znao poredak najboljih.
U kategoriji srednjih škola pobjedila je ekipa Srednje škole Lovre Montija iz Knina u sastavu: Barbara Babić, Stipe Maloča, Antonio Hromić i Matea Babić. Njihov mentor je Mario Preden, prof.

Ministar Tolušić obišao Gospinu crkvu
4. travnja 2016.

U ponedjeljak, 4. travnja 2016. ministar zregionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić obišao je crkvu Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje ga je dočakao fra Marko Duran, gvardijan i župnik.
Između ostalih u pratnji ministra bili su kninski gradonačelnik Nikola Blažević, saborska zastupnica Josipa Rimac, Tomislav Vrdoljak, šibensko-kninski dožupan.

Ministar Šustar obišao Gospinu crkvu
1. travnja 2016.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Predrag Šustar je u svom dvodnevnom posjetu Kninu, 1. travnja 2016. obišao crkvu Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje su ga dočakali fra Marko Duran, gvardijan i župnik i fra Ivan Lukač, samostanski vikar.

Prikupljeno 9.197,00 kn

Izvlačenje dobitnika "Uskrne karitativne lutrije"

U ponedjeljak, 28. ožujka 2016. u 17 h u samostanskoj dvorani održano je javno izvlačenje „Uskrsne karitativne lutrije“ koju je oraginzirala župa, a sav prihod (9.197,00 kn) od prodaje srećki namjenjen je je kninskom Caritasu.
Hvala svima.
Popis dobitnika:

Sveto vazmeno trodnevlje

VELIKA SUBOTA - 26. ožujka 2016.

Na noć bdijenja Gospodinu, 26. ožujka 2016., vjernici Knina okupili su se u Gospinoj crkvi, gdje su sa svojim svećenicima slavili uskrsnuće Isusa Krista. Uskrsno bdijenje je predvodio fra Marko Duran, župnik i dekan.

VELIKI PETAK - 25. ožujka 2016.

Od crkve Sv. Ante Padovanskog do Gospine crkve pobožnost križnog puta ulicama grada Knina predvodio je fra Ivan Lukač. Glumci iz "Muke" nosili su križ.

VELIKI ČETVRTAK - 24. ožujka 2016.

Misa večere Gospodnje

Misom večere Gospodnje započelo je sveto vazmeno trodnevlje. Euharistijskim slavljam u Gospinoj crkvi predsjedo je fra Ivan Šimunac, a koncelebrirali su fra Marko Duran i fra Ivan Lukač.

Misa posvete ulja u šibenskoj katedrali

Na Veliki četvrtak u jutarnjim satima Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. Uz biskupa koncelebrirali su dijecezanski i redovnički svećenici koji djeluju na području Biskupije.Muka u Pakoštanima
23. ožujka 2016.


.
.
.


Križni put na Krčiću
20. ožujka 2016.


.
.
.


Cvjetnica u Kninu
20. ožujka 2016.

Na Cvjetnicu svečano misno slavlje, koje je započelo u 9.30 sati, predvodio je gvardijan samostana fra Marko Duran.

Muka u Rami
19. ožujka 2016.

Izvedbom "Muke Gospodina našega Isusa Krista u Gračacu" u Rami 19. ožujka 2016.u 18 sati, uzvratili smo gostovanje glumaca iz Rame u Kninu. Oni su oduševili izvedbom "Dive Grabovčeve", a na nasu izvedbu Muke potekle su i ramske suze.


Šesti korizmeni petak
18. ožujka 2016.


.
.
.


Muka u Ličkom Osiku
17. ožujka 2016.

U četvrtak 17. ožujka 2016. godine nastavili smo s bližom pripravom za naš župni blagdan - Josipovo. Svečanu svetu misu u 18 sati predvodio je fra Ivan Lukač iz Knina u koncelebraciji s župnikom Lukom Blaževićem.


70. izvedba pasionske igre: “Muka Gospodina našega Isusa Krista”
15. ožujka 2016.

Poslije večenje svete mise i pobožnosti sv. Ante, koju je predvodio gvardijan fra Marko Duran, glumačka družina naše župe, u utorak, u 18,30 h u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, uprizorila je “Muku Gospodina našega Isusa Krista”.
Muka u Bosni i Hercegovini
12. i 13. ožujka 2016.

U Ovčarevu

U sklopu svoje turneje po Bosni i Hercegovini, 12. ožujka 2016, župljani župe sv. Ante u Kninu okupljeni u glumačku družinu, izveli su u župi Ovčarevo sv. Mihovila Ankanđela igru „Muka Gospodina našega Isusa Krista“.

<

U Novom Travniku

U nedjelju, 13. ožujka 2016., zaputili su se u Novi Travnik u župu Presvetog Trojstva. U 11 sati nazočili smo sv. misi koju je predvodio vlč. Đuro Arlović, prefekt Nadbiskupskog sjemeništa "Petar Barbarić" u Travniku.


Peti korizmeni petak
11. ožujka 2016.

Na peti korizmeni petak pobožnost križnog puta i sv. misu iza pobožnosti u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvodio je fra Ante Vučković
Muka u Primoštenu
11. ožujka 2016.

Petak, 11. ožujka - crkva sv.Jurja, 17 sati - na jedinstven način mladi iz Knina izveli su Muku Gospodnju pred prepunom crkvom.


Muka u Zaprešću
7. ožujka 2016.

U ponedjeljak 7. ožujka 2016. u 20 h u crkvi Marije Kraljice apostola – Zaprešić II glumačka skupina amatera iz župe sv. Ante iz Knin predvođena kapelanom fra Ivanom Lukačem predstavila je Dramski prikaz muke Kristove.


Muka u Karlovcu
6. ožujka 2016.

U nedjelju 6. ožujka 2016. u Župi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu mladi iz Župe Sve. Ante iz Knina izveli su scenski prikaz Muke Gospodina našega Isusa Krista.


Muka na Šubićevcu
5. ožujka 2016.

Već šestu godinu grupa mladih entuzijasta iz Knina predvođena fra Ivanom Lukačem i redateljem Antom Nadomirom Tadićem Šutrom izvodi pasionsku igru "Muka Gospodina našega Isusa Krista". Do sada je izvedeno preko šezdeset predstava diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te u Austriji i Njemačkoj.


Duhovna obnova
na temu "Krist Otkupitelj"

U našoj se župi od 1. do 4. ožujka održala duhovna obnova na temu „Krist Otkupitelj“ koju je predvodio fra Ivan Matić iz samoborskog „Tabora“.
.

Muka u Zadru - Smiljevac
28. veljače 2016.

Glumačka skupina župe sv. Ante iz Knina 28. veljače u nedjelju u 18 sati prikazala je u Zadru (Smiljevac), također u župi sv. Ante, „Muku gospodina našega Isusa Krista“.


Muka u Karinu
27. veljače 2016.

Župljani župe sv. Ante iz Knina okupljeni u glumačku družinu, nakon što su prošli vikend boravili u Kaštel Gomilici i Studencima, nakon izvedene Muke Gospodina našega Isusa Krista izvedene u Plin Stablini u petak, 26. veljače, u subotu je na rasporedu bila župa sv. Male Terezije u Karinu.


Muka u Stablini
26. veljače 2016.

PO 60. PUT IZVEDENA PASIONSKA IGRA "MUKA GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA"

U prepunoj crkvi u Stablini župljani župe sv Ante iz Knina izveli su šezdeseti put Pasionsku igru Muku Gospodina našega Isusa Krista.
.


Treći korizmeni petak
26. veljače 2016.


.
.
.


Muka u Studencima
20. veljače 2016.

DOGAĐAJ KOJI SE DUGO ČEKAO

U subotu 20. veljače 2016. u crkvi sv. Ilije proroka u Studencima nakon 20 godina izvedena je Muka Gospodina našega Isusa Krista.


Muka u Kaštel Gomilici
19. veljače 2016.

Župljani župe sv. Ante iz Knina tradicionalno kroz korizmu izvode pasionsku igru „Muka Gospodina našeg Isusa Krista“ po župama u Hrvatskoj i BiH. Prvu ovogodišnju izvedbu odigrali su u župi sv. Jeronima u Kaštel Gomilici..


Drugi korizmeni petak
19. veljače 2016.


.
.
.


Prvi korizmeni petak
12. veljače 2016.

Na prvi korizmeni petak, 12. veljače 2016., pobožnost križnog puta i sv. misu iza pobožnosti u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvodio je fra Jure Hrgović.


Djelovanje kninskog Caritasa
kroz 2015. godinu

Broj obitelji koje su tražile pomoć od našega Caritasa nastavio je rasti i u 2015. godini. Iako se 263 obitelji koje su u 2014. dobivale pomoć u 2015. godini nisu više obraćale za pomoć, ipak se broj obitelji povećao za 22 jer je pomoć zatražilo 285 novih obitelji (ili onih koje su ranije dobivale pomoć i uspjeli su sebi osigurati normalan život, ali su ponovno upali u siromaštvo), tako da se Caritasu za pomoć obratilo 941 obitelji, te im je jednom ili u više navrata pomognuto 4.405 puta s obiteljskim paketima hrane i higijene (samo je za Uskrs podijeljeno 513, a za Božić 516 obiteljska paketa), novoj i rabljenoj odjeći i obući, kupovinom lijekova, pripomoći u putnim troškovima za odlazak na liječničke preglede, i drugom karitativnom pomoći.


Kninski krizmanici hodočastili u Međugorje
6. veljače 2016.

U Sinju
U Imotskom
Crveno jezero
Međugorje Podbrdo


Predstava "Pravo na život"
30. siječnja 2016.

U subotu 30. siječnja, glumci amateri Franjevačke mladeži Župe sv. Ilije iz Metkovića odigrali su predstavu "Pravo na život" autora Gorana Matića, koji je njezin režiser i scenograf. Okosnica predstave neželjena je trudnoća u „uglednoj“ obitelji. Pomno razrađenim karakterima predstava je razotkrila i dala presjek današnjega društva poremećenih vrijednosti. Temeljna poruka predstave je - spasimo nerođeno dijete.
U predstavi su glumili mladi framaši: Karla Bebić, Mirela Popović, Ivan Bebić, Ivan Vidović, Bernarda Brnas, Ana Veraja, Roko Mijoč, Filip Rodin, Nikola Putica, Božo Jovanović Bartulović i Ana Tomić.
Na kraju predstave fra Lukica Vojković, župni vikar, župe sv. Ilije iz Metkovića, uputio je riječi zahvale fratrima Samostana u Kninu što su omogućili izvedbu predstave u Kninu te domaćoj publici što je svojim dolaskom podržala mlade glumce.

Primanja i obećanja u Framu
24. siječnja 2016.

Članovi mjesnog bratstva Franjevačke mladeži Knin imali su primanja i obećanja u nedjelju, 24. siječnja 2016. Euharistijskim slavljem u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta predsjedao je fra Perica Maslać (Šibenik), a koncelebrirali su fra Ivan Lukači fra Božo Mandarić (Gračac). Naše slavlje uzveličao je fra Damir Čikara.
U mjesno bratstvo Franjevačke mladeži primljeno je 16 framaša, a 12 ih je dalo obećanja na godinu dana. Obred primanja i obećanja predvodili su Tomislav Maričić, predsjednik Frame Knin, i fra Ivan, mjesni duhovni asistent. Liturgijsko pjevanje animirao je Gospin VIS. Osim domaćina, na slavlju je sudjelovalo i pedesetak framaša iz šibenske župe Gospa van Grada, Šubićavca, Drniša, Lišana Ostrovičkih, Zadar Arbanasi i iz Gračaca.
Nakon euharistijskog slavlja, domaćini i njihovi gosti imali su domjenak u dvorani samostana Sv. Ante Padovanskog. Neizostavna je bila i pjesma uz harmoniku i gitare uz Vis DAVID.

Zbor neše župe u Šibeniku
6. siječnja 2016.

I naš župni zbor je, 6. siječnja 2016., sudjelovao na Božićnom koncertu zborova Šibenske biskupije u katedrali - "Bog se čovikon učini!".
.

Žive Božićne jaslice u Kninu

27. prosinca 2015.


.
26. prosinca 2015.


.


Tamburaški orkestar Krste Odaka iz Drniša u Kninu
26. studenoga 2015.

Tamburaški orkestar Krste Odaka iz Drniša na sudjelovao je na blagdan sv. Stjepana na pučkoj misi u 9.30 sati u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta pod vodstvom profesorice Milke Tomić

Polnoćka u Kninu
25. prosinca 2015.

Prva polnoćka u novoj crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu


.
.

Otvaranje Godine milosrđa za Šibensku biskupiju - Šibenik, 13. 12. 2015.


.


12. prosinca 2015.

Božićno ukrašavanje crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, pripreme za žive božićne jaslice ispred crkve, te priprema i izrada božićnih jaslica u crkvi
.

Godina milosrđa u Šibenskoj biskupiji

Nedjelja, 13. prosinca - OTVARANJE GODINE MILOSRĐA
Obred započima u crkvi sv. Frane u 16 sati, okupljanjem i predviđenim Obredom, procesijom prema Katedrali, otvaranjem svetih vrata i slavljem svete Mise. Obrede predvodi šibenski biskup Ante Ivas.

Tribina za mlade u Šibeniku

Rafo s krizmanicima iz Knina u Šibeniku
Krizmanicinaše neše župe u subotu 5. prosinca 2015. nazočili su tribini za mlade u Šibeniku.
Gost tribine bio je Rafael Dropulić,poznatiji kao Rafo,nekadašnji pobjednik reality music showa. Rafo je iznio svoje svejdočanstvo o uspjehu u showu, popularnosti i vraćanju vjeri i Bogu. Rafo ne bi bio Rafo da se zadovoljio tadašnjim statusom slavne osobe,njegova duša nije bila mirna,tražio je nešto sasvim suprotno tome,tražio je ozdravljenje duše. Otkrivši prisutnost Boga, moć molitve,razgovara i nasmija mlade i pomaže im svojim životnim primjerom, da ne lutaju, no ako pak to učine,uvijek postoji Onaj kome se možeš obratiti,a to je Bog.
I tako se veseli i bogatiji za još jednog prijatelja vratismo u Knin oko 22,30 sati.
Mia Žeravica

Zamolba za karitativnu pomoć
za Bozić 2015.

Drage neše dobročiniteljice i dobročinitelji!
Cijeneći Vaš dosadašnji doprinos u donacijama koje su uvelike doprinijele radu Caritasa župe sv. Ante i Caritasove pučke kuhinje u Kninu, obraćam Vam se ovom zamolbom i molim Vas da nam i sada pred Advent i nadolazeći Božić pomognete, prema Vašim mogućnostima.


Molitva za žrtve Vukovara

U utorak, 17. studenoga 2015., Kninjani su u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta molili za žrtve Vukovara. Nakon svete mise na središnjem Trgu dr. Ante Starčevića - ispred spomenika pobjedi "Oluja ´95." - zapalili su svijeće, a mladi (uglavnom članovi Frame) su na kninskoj tvrđavi zapalili bengalke, u spomen na 24 godine od pada Vukovara.


Župni zbor iz Metkovića u Gospinoj crkvi
15. studenoga 2015.

.
.
.


Devetnica sv. Nikoli Taveliću u Šibeniku
13. studenoga 2015.

Posljednjeg dana devetnice hodočastio Kninski dekanat
Posljednjeg dana devetnice, u petak 13. studenoga, pred blagdan sv. Nikole Tavilića, hodočastio je Kninski dekanat. Svetu misu predslavio je fra Marko Duran, župnik u Kninu i dekan Kninskoga dekanata. Uz njega je bio i fra Ivan Lukač, kapelan u Kninu te rektor svetišta u Šibeniku fra Ivan Bradarić. Pjevao je zbor župe iz Knina.
Preuzeto:Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Svetkovina Svih svetih u Kninu

Na svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga 2015., na kninskom gradskom groblju euharistijskim slavljem u 15 sati predsjedao je fra Ante Čavka, a koncelebrirao je fra Marko Duran i Ivan Lukač.
Na misi je bilo oko 500 župljana iz Knina i Vrpolja. Na kraju mise fra Ante je udijelio odrješenje za sve vjerne mrtne.


Kninsko groblje nocu na 1. studenog 2015.
.
.Kreativna radionica
26. listopada 2015.

.
.
.Bogoslovi Zagrebačke nadbiskupije u Kninu
25. listopada 2015.

Bogoslovi Zagrebačke nadbiskupije u nedjelju 25. listopada, hodočastili su u Knin. Hodočašće su predvodili rektor bogoslovije vlč. Anđelko Košćak, duhovnik bogoslova vlč. Vlado Razum te odgojitelji: vlč. Dubravko Škrlin Hren, vlč. Ivica Cujzek i vlč. dr. Mislav Kutleša.
Na početku večernje molitve dobrodošlicu bogoslovima Zagrebačke nadbiskupije i njihovim odgojiteljima uputio je gvardijan fra Marko Duran. Nakon gvardijanovih pozdravnih riječi i kratkog povijesnog prikaza župe bogoslovi su izmolili večernju molitvu.
Na hodočašću je sudjelovalo pet odgojitelja i osamdeset bogoslova.Zimsko računanje vremena

U noći sa subote na nedjelju, s 24. na 25. listopada u tri sata počinje zimsko računanje vremena i tada se vrijeme pomiče jedan sat unatrag - s 3 sata na 2 sata
Od nedjelje, 25. listopada večernje svete mise su u 18 sati umjesto kao do sada u 19.

Biskupijski suret mladih u Šibeniku
24. listopada 2015.

.
.
.Blagoslov kruha u Srenjoj školi
22. listopada 2015.

.
.
.Prodaja kolača za potrebe misija
18. listopada 2015.

Od priloga prodaje kolača poslije pučke mise krizmanici su prikupili za potrebe misija 1130 kn. Hvala svima koji su sudjelovali i donijeli kolače!Djelo Marijino - Pokret fokolara u Kninu

U dvorani crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u nedjelju 18. listopada 2015. s početkom u 15 sati Djelo Marijino- Pokret fokolara priredilo je susret na temu: „Obitelj zajednica ljubavi“. Uz razmatranja i svjedočanstva bračnih parova, mladih i djece, bilo je mogućnosti za dijalog i druženje. Susret je bio otvoren svim zainteresiranim. Isto tako predviđen je odvojeni program za djecu.
Na večernjoj svetoj misi pjevao je sastav obitelji Djela Marijina – Pokreta fokolara Unica harmonia. Večernjom svetom misom predsjedao je fra Ivan LukačBogoslovi u Kninu
17. listopada 2015.


.
.Hodočašće mladih u Međugorje
17. listopada 2015.


.
.
Izlet krizmanika na Krčić
19. rujna 2015.


.
.Hodočašće u Biskupiju kod Knina
12. rujna 2015..

Posveta zavjetne crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta

Za proslavu 20-te obljetnice VRO "Oluja", 4. kolovoza 2015., posvećena je zavjetna crkva Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu.Hodočasnici u Gospinoj crkvi
19. rujna 2015.

Hodocasnici iz Samobora, Siska i Klisa posjetili su Knin i obišli novu crkvu Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.
.Blagdan Uzvišenja sv. Križa u Kninu

U ponedjeljak 14. rujna 2015. godine na blagdan Uzvišenja sv. Križa u Kninu je obavljena pobožnost križnog puta za sve poginule hrvatske branitelje.
Procesija je krenula u 16 sati od prve postaje Križnog puta u podnožju brda Gradina prema vrhu brda gdje se nalazi veliki križ postavljen kao spomen na sve hrvatske žrtve od Dubrovnika do Vukovara.
Križni put je predvodio fra Ivan Lukač a postaje su čitali angažirani vjernici laici iz naše župe. Pobožnost je završila molitvom i odrješenjem za poginule hrvatske branitelje.Biskupijsko hodočašće
u Biskupiju kod Knina
11. i 12. rujna 2015.

Preko 500 hodočasnika iz Šibenske biskupije hodočastilo je u subotu, 12. rujna 2015., u Biskupiju kod Knina u crkvu Sv. Marije. Euharistijskim slavljem na otvorenom predsjedao je mons. Ante Ivas, šibenski biskup, a u koncelebraciji je bio fra Marko Duran,župnik i dekan te još 17 svećenika.Hodočasnici u Gospinoj crkvi
5. rujna 2015.

Mladi župe Kočerin zajedno s fra Marijom Knezovicem posjetili su našu župnu zajednicu i grad Knin.

Hodočasnici iz Sv. Jurja i Senje u Gospinoj crkvi!.
.


Nacionalno hodočašće
u svetište Svete Marije u Biskupiji
11. i 12. rujna 2015.


.

Gospina crkva iz zraka
13. kolovoza 2015.Sveta misa u Gospinoj crkvi

Prvu nedjeljnu svetu misu 9. kolovoza 2015. u novoposvećenoj crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u 9,30 sati predvodio je župnik fra Marko Duran.

A večernju svetu misu u 19 sati predvodio je fra Ivan Lukač.
.Istinite informacije o Crkvi GVHKZ u Kninu

Poštovani, slijedom neistinitih i tendencioznih pisanja i navoda u medijima, a tiču se crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu, osjećam potrebu istinito i sažeto informirati javnost.
Projektant crkve je g. Jerko Rošin, dipl. ing. arh. Projektant interijera je g. Ante Vrban, dipl. ing. arh.


Misa za Domovinu (Pro patria)
5. kolovoza 2015.

Na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja Crkva se molitvom pridružuje obilježavanju 20. obljetnice oslobođenja velikog dijela hrvatskih okupiranih područja u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja”.Imamo crkvu Gospe
Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta

Šibenski biskup Ante Ivas, u utorak 4. kolovoza 2015. posvetio je novoizgrađenu kninsku crkvu Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Uz biskupa koncelebrirali su vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, te stotinjak svećenika.

Gradnja Gospine crkve

1.8.2015.
29.7.2015.
Klupe
25.7.2015.
15.7.2015.
Okoliš (2)
13.7.2015.
11.7.2015.
Okoliš (1)
4.7.2015.
3.7.2015.
30.6.2015.
24.6.2015.
Oltar
29.4.2015.
25.4.2015..

Svetkovina sv. Ane

U nedjelju, 26. srpnja 2015., žitelji Kosova, župljani i hodočasnici proslavili su svetkovinu sv. Ane. Uoči svetkovine, na zvoniku je razvijena devetmetarska hrvatska trobojnica, a zvuci zvona slavom su navještali približavanje svetkovine.Visovac: Oblačenje i zavjetovanje - 2015.

Na otočiću Visovcu u subotu, 11. srpnja 2015. godine, u novicijat je primljen Željko Barać, a prve zavjete položili su fra Tino Čatlak, fra Nikola Dominis, fra Zvonimir Romić i fra Nikola Žulj. Obred primanja, euharistijsko slavlje i obred zavjetovanja predvodio je fra Joško Kodžoman, provincijal.
Caritas podijelio 8,5 t raznog povrća

Caritas župe sv. Ante Knin je tijekom mjeseca lipnja podijelio skoro 8,5 t raznog svježeg povrća (tikvice, krastavci, paprike, mladi kupus, krumpir i rajčice).
.
Kninska ljepotica
27. lipnja 2015.

.Podjela povrća u Caritasu
25.6.2015.


.
.


Caritasa župe sv. Ante Knin
pomogao 735 obitelji

Caritas župe sv. Ante Knin u prvih pet mjeseci ove godine (1.1. - 31.5.2015.) pomogao je 1.974 puta 735 obitelji sa 2.010 članova. Od čega sa 1.196 obiteljska paketa hrane i higijene, 215 puta sa rabljenom odjećom i obućom, te 563 puta sa ostalom pomoći (voćem, povrćem, novčano kupnjom lijekova, za odlazak na liječničke preglede u drugi grad, kućanskim potrepštinama, drvima za ogrjev, kumstvo "5 za 1" i drugom karitativnom pomoći.

Mješoviti pjevački zbor Condura croatica iz Zadra u Kninu

Poznati zadarski Mješoviti pjevački zbor Condura croatica održao je 14. lipnja 2015. u Gopsionoj crkvi poslije svete mise koncert sakralne glazbe. Zbor je svojim pjevanjem uveličao i misno slavlje.
Posveta nove kninske crkve
4. kolovoza 2015.

Kninska crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta bit će posvećena 4. kolovoza 2015. Javno je to objavio fra Marko Duran, župnik i dekan. Podsjetimo: 25. rujna 2011. položen je kamen temeljac i blagoslovljeno gradilište nove crkve u središtu Zvonimirovog grada.


Svetkovina sv. Ante Padovanskog

Procesija Gradom i euharistijsko slavlje Kninska župna zajednica svečano je proslavila svetkovinu sv. Ante Padovanskog.
Središnjim euharistijskim slavljem predsjedao je fra Luka Tomašević, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.
Pohod pape Franje BiH
Sarajevo, 6.6.2015.

I kninjani su bili na susretu s papom Franjom u Sarajevu.
.
.
Podizanje križa na Gospinu crkvu

A. D. 5. lipnja 2015. godine u 9.27 h stavljen je kriz na novu Gospinu crkvu.
.

Tijelovo u Kninu
4. lipnja 2015.


.
.Razvijena zastava na pročelju
crkve sv. Ante
3. lipnja 2015.

Kninski franjevci obilježili su početak devetnice sv. Anti Padovanskom razvijanjem zastave Republike Hrvatske na pročelju samostanske crkve.

 
 
 
 

Obavijesti

 • Ponedjeljak, 25. ožujka 2019.- svetkovina je Navještenja Gospodinova - Blagovijest
  • Svete mise su:
  - 7 h u crkvi sv. Ante
  - u 9,30 i 18 h u Gospinoj crkvi
  • 19,30 h u Gosponij crkvi susret je glumaca "Muke"
 • Utorak, 26. ožujka 2019.
  • 18 h u Gospinoj crkvi, poslije mise pobožnost "Trinaest utoraka sv. Anti"
 • Četvrtak, 28. ožujka 2019.
  • Četvrtkom je Euharistijsko klanjanje iza večernje svete mise, posebno ga preporučamo u Korizmi
 • Petak, 29. ožujka 2019. - Četvrti korizmeni petak
  • 17,15 h - pobožnost križnog puta, a poslije misa u Gospinoj crkvi
 • Subota, 30. ožujka 2019.
  • 10 h - susret ministranata u samostanskoj dvorani
  • 11 h - u Gospinoj crkvi je pjevanje za dječiji zbor
  • 19 h - u općinskoj vjećnici u Kistanjama upriličit će se predstavljanje knjige o bl. Alojziju Stepincu „Viktor, kardinalova pobjeda“, autora Marlona Macanovića.

Aktualno

 • 31. ožujka 2019.- Večernje svete mise
  • Od nedjelje, 31. ožujka 2019. večernje svete mise slavimo u 19 sati
 • 6. ožujka do 14. travnja 2019.- „40 dana za život“
  • Korizmena kampanja molitvene incijative „40 dana za život“ počinje 6. ožujka i traje do 14. travnja u Kninu. Uključite se u molitve i svojom prisutnošću svaki dan od 8 do 15 sati ispred Opće bolnice "Hrvatski ponos".
 • 6. do 10. svibnja 2019.- Zaručnički tečaj
  • Kninski dekanat organizira zaručnički tečaj u Kninu od 6. do 10. svibnja 2019., a koji će se održavati u samostanskoj dvorani. Predavanja se održavaju od ponedjeljka do petka s početkom u 20 h
 • Hrvatska katolička mreža
  • Počela je s radom Hrvatska katolička mreža, vjerski portal koji možete pratiti na stranici www.hkm.hr

CARITAS


PASTORALNI CENTAR


EMISIJA "SUSRET"

GLASNIK SV. ANTE

brojac poseta