Sinj-Split: Izlet prvopričesnika i roditelja

Prvopričesnici i njihovi roditelji bili su u subotu, 22. ožujka 2014., na jednodnevnom izletu Sinj - Split. Voditelj puta bio je fra Šimun Markulin, koji drži katehezu prvopričesnicima u Župi. Posjet Sinju započeo je obilaskom Alkarskog trkališta i upoznavanjem s poviješću Sinjske alke, koja je na popisu svjetske nematerijalne baštine UNESCO-a. Prolazeći Alkarskim trkalištem, izletnici su stigli u Franjevačku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti. Prof. Snježana Radan upoznala je okupljene s djelovanjem i postignućima Gimnazije, koja je prva gimnazija u Dalmaciji s hrvatskim jezikom kao nastavnim predmetom. Srdačan doček izletnici su imali i u svetištu Gospe Sinjske. Gvardijan fra Petar Klapež upoznao je roditelje i djecu s poviješću i značenjem najvećeg marijanskog svetišta u južnoj Hrvatskoj. Fra Antonio Mravak proveo je izletnike kroz samostan, sve do Arheološkog muzeja, gdje su razgledali vrijedne eksponate arheološke i etnografske zbirke. Nakon kratkog osvježenja, uslijedio je posjet Alkarskoj ergeli; što se osobito dopalo mlađim izletnicima.

U prekrasnom okružju izvora Kosinca izletnici su ručali, a nije nedostajalo ni šale, uz društvene igre u kojima su sudjelovali i mlađi i stariji. Nakon ručka, autobusima su krenuli prema Splitu.

U Dujmovu gradu prvo su razgledali svetište Gospe od Zdravlja, a potom su se uputili prema splitskoj prvostolnici - katedrali Uznasenja BDM. Nakon obilaska katedrale i riznice, hrabriji među izletnicima popeli su se na vrh zvonika Sv. Duje, odakle puca prekrasan pogled na Split. Uslijedio je slobodno vrijeme te zajedničko okupljanje i povratak u Knin. Bilo je 100 izletnika.

Više fotografija na Facebook stranici