KORIZMA
dio crkvene ili liturgijske godine

CRKVENA ILI LITURGIJSKA GODINA je godišnji ciklus u kojem Crkva predočava cijelo Kristovo otajstvo: od Utjelovljenja i Rođenja, Muke i Smrti, Uskrsnuća i Uzašašća, do dana silaska Duha Svetoga – Pedesetnice i blaženog iščekivanja nade povratka Gospodnjeg, tj. drugoga Kristova dolaska.
Ukratko: Crkvena ili liturgijska godina je raspored slavljenja božanskih djela spasenja kroz razdoblje od jedne godine.
Kako dijelimo vrijeme u crkvenoj ili liturgijskoj godini?
Liturgijsku godinu dijelimo u tri ciklusa:
1. Božićni cviklus ( Došašće i Božićno vrijeme)
2. Vazmeni ciklus ( Korizma i Uskrsno vrijeme)
3. Vrijeme kroz godinu
Što je Vazmeni ciklus?
Vazmeni ciklus obuhvaća vrijeme od Pepelnice (Čiste srijede) do Duhova (Pedesetnice). U Vazmenom ciklusu imamo dva razdoblja: Korizmu i Uskrsno vrijeme.
KORIZMA – (quadragesima - četrdesetnica) je vrijeme priprave za Uskrs. Pokora traje četrdeset dana. Započinje na Pepelnicu i traje do Velikog četvtka. Ali korizma zbog raznih prilagodbi traje više.
Broj 40. označava puninu vremena, savršenstvo, cjelinu, svršetak nečega, postizanje cilja. Od pepelnice do Uskrsa ima točno 40. radnih dana. Nedjelje su u korizmi izuzete iz stanovito pokorničkog karaktera ovog vremena, jer svaka nedjelja, pa i korizmena, ima pečat uskrsnuća Gospodnjega u tjednom ritmu života kršćana. Isus je po kronologiji Evanđelja uskrsnuo prvog dana po suboti i odatle nedjelji uvijek to značenje. Zato se u konstrukciji korizmenog vremena ispred prve korizmene nedjelje dodalo ova četiri dana da ih bude do Velike subote točno četrdeset. Naši stari postili su od Čiste srijede do Velike subote. Postilo se samo u radne dane a ne i u nedjelje.
ČISTA SRIJEDA ILI PEPELNICA je kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Tim danom započinje vrijeme pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Kršćani se toga dana posipaju pepelom po glavi. U kršćanskoj simbolici pepeo je znak pokore i obraćenja. To je znak da je Korizma pokorničko vrijeme. Za tu se prigodu uzima pepeo spaljenih grančica od prethodne Cvjetnice.
PEPEO je simbol praha iz kojega je prema vjerovanju čovjek sazdan. Osim toga pepeo predstavlja smrt čovječjeg tijela i podsjeća na kratkotrajnost zemaljskog života. Pepeo je poziv kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca.
POST I NEMRS. Dva su dana posta (Čista srijeda i Veliki petak). U ova dva dana „ strogog posta“ nije samo post nego zajedno i post i nemrs. Znači: vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok („do sita“) jer je post, i ne jede mesnu hranu jer je nemrs (kan.1251) . Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno, i mnogi poste više i češće (npr. na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: „o kruhu i vodi“, a neki su i sušili u korizmene petke ( ništa nisu jeli toga dana 24 sata).
Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Za nemrs (obično petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: „Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina“.
Zašto nemrs petkom?
Petak nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak „mali Veliki petak“. Vjernik se kroz svoje odricanje sa zahvalnošću sjeća Kristova djela i na svoj skromni način uvećava dobrotu u svom krugu: odricanjem snažeći svoju volju, a dobrim djelima pomažući bližnjima. Tim djelima Crkva je „toplotni udar dobrote“ na cijelom svijetu.
Još nešto o svakom običnom petku. Za naša područja u petak je nemrs, to jest ne jede se mesna hrana. Ali ako je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso ( npr. na terenu, u bolnici, u menzi i sl.) može jesti mesnu hranu, a umjesto toga se u petak može odreći nečega drugoga ( pića, zabave i sl.) ili učiniti neko dobro djelo (duža molitva, čitanje Svetog pisma, posjet bolesnika, darivanje potrebnih). Crkva od svih traži ono što svi uglavnom i mogu. Ne pretjeruje ali nam ne priječi samoinicijativu, to jest učiniti i više nego što se traži.
KORIZMENE NEDJELJE
ČISTA – zove se jer dolazi odmah iza Čiste srijede.
PAČISTA ili pračista – još čišća (čistija) od prve koja se naziva čista.
BEZIMENA – bez imena jer joj se nije davalo ime iz poštovanja prema korizmi, prema muci Isusovoj. U pravoslavnoj crkvi ova se nedjelja zove Kristopoklona jer se vjernicima iznosio križ (krst) kojega bi častili i ljubili.
SREDOPOSNA – sredina je korizmenog posta ( u četvrtak prije ove nedjelje pada sredina korizmenog posta, pola je korizme već prošlo).
GLUHA – jer se te nedjelje pjevalo bez pratnje orgulja. Pokrivale bi se slike i kipovi u crkvi, zastirali bi se križevi kako bi crkveni prostor izgledao što jednostavnije, a sve radi veličine svetih dana koji se bliže, radi muke i smrti Gospodinove.
CVJETNA – CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE. Sama tematika muke Gospodnje izražena je u ovoj nedjelji. Misa je obilježena čitanjem ili pjevanjem muke prema evanđeljima.
Cvjetna je dobila ime po grančicama i cvijeću. Ljudi bi se umivali u ljubicama koje bi prve procvjetale iza zime. Ljubica je znak poniznosti. Misa na Cvjetnicu započinje blagoslovom maslinovih, palminih i drugih zimzelenih grančica i cvijeća te ophodom. Ophod je spomen Kristova ulaska u Jeruzalem da dovrši svoje vazmeno otajstvo. Zato se u svim misama vrši spomen toga Gospodnjeg ulaska.
Maslina – znak mira. To je biljka puna mrsa koja ljudima pruža ulja izobila. Njezin obilan urod oslikava Božju providnost i brigu za Božju djecu.
Lovor – simbol pobjede, vječnosti i čistoće. Pobjednik u natjecanjima i bitkama u staro vrijeme bio je okrunjen lovorovim vijencem. Sv. Pavao takav vijenac uspoređuje s neraspadljivim vijencem kojim će biti ovjenčana kršćaninova pobjeda. Njegovo trajno zelenilo simbol je vječnosti i neprolaznosti.
OBRAĆENJE. U korizmi se često spominje obraćenje. Što znači obratiti se? Obraćenje je Božji poziv čovjeku da uđe u zajedništvo s njim. Obratiti se znači promijeniti svoj život: drukčije misliti, raditi, živjeti, drukčije se vladati. Obraćenje ne znači samo obraćenje od nečega nego i obraćanje ka nekomu, tj. Bogu.
KOJI JE SMISAO KORIZME? Smisao korizme se ne svodi samo na pokoru koja će čovjeku naizgled nešto uzeti u životu, uskratiti mu štogod i razvlastiti ga od nečega da bi ostao siromah. Naprotiv njezin je smisao u duhovnom i moralnom obogaćenju čovjeka, i to pravim vrijednostima, koje bitno mijenjaju njegovu budućnost kako ovdje na zemlji tako i u vječnosti.
ŠTO ČINITI? Odreći se grijeha i pogrešaka, biti vrijedan u poslu, samozatajan, strpljiv prema svojim ukućanima, šutljiv, vrijedan. Odlučiti čitati Sveto pismo. Uvesti navečer obiteljsku molitvu. Dobro bi bilo na početku u na kraju korizme dobro se ispovjediti i tako u te dane biti čist.
Govoriti o drugima samo pozitivno i dobro, ići redovito na svetu misu. Svi smo pozvani da u korizmi napravimo nešto posebno, da zaoremo neku osobitu brazdu svoga života, i posijemo novo sjeme u svoje dane, mjesece i godine.
Smisao korizmenog odricanja treba biti ljubav. Poziv Crkve na odricanje od svakovrsnih zabava ide za tim da čovjek zastane, pribere se, uđe u svoj nutarnji svijet i preispita svoj životni hod. Naime, tek u osami, daleko od buke, možemo jasnije čuto Božji glas i oraspoložiti se za molitvu. Sličnu ulogu imaju i razne pobožnosti kao što je npr. Put križa.
Fra Marko Duran

 
 
 
 

Obavijesti

 • Ponedjeljak, 25. ožujka 2019.- svetkovina je Navještenja Gospodinova - Blagovijest
  • Svete mise su:
  - 7 h u crkvi sv. Ante
  - u 9,30 i 18 h u Gospinoj crkvi
  • 19,30 h u Gosponij crkvi susret je glumaca "Muke"
 • Utorak, 26. ožujka 2019.
  • 18 h u Gospinoj crkvi, poslije mise pobožnost "Trinaest utoraka sv. Anti"
 • Četvrtak, 28. ožujka 2019.
  • Četvrtkom je Euharistijsko klanjanje iza večernje svete mise, posebno ga preporučamo u Korizmi
 • Petak, 29. ožujka 2019. - Četvrti korizmeni petak
  • 17,15 h - pobožnost križnog puta, a poslije misa u Gospinoj crkvi
 • Subota, 30. ožujka 2019.
  • 10 h - susret ministranata u samostanskoj dvorani
  • 11 h - u Gospinoj crkvi je pjevanje za dječiji zbor
  • 19 h - u općinskoj vjećnici u Kistanjama upriličit će se predstavljanje knjige o bl. Alojziju Stepincu „Viktor, kardinalova pobjeda“, autora Marlona Macanovića.

Aktualno

 • 31. ožujka 2019.- Večernje svete mise
  • Od nedjelje, 31. ožujka 2019. večernje svete mise slavimo u 19 sati
 • 6. ožujka do 14. travnja 2019.- „40 dana za život“
  • Korizmena kampanja molitvene incijative „40 dana za život“ počinje 6. ožujka i traje do 14. travnja u Kninu. Uključite se u molitve i svojom prisutnošću svaki dan od 8 do 15 sati ispred Opće bolnice "Hrvatski ponos".
 • 6. do 10. svibnja 2019.- Zaručnički tečaj
  • Kninski dekanat organizira zaručnički tečaj u Kninu od 6. do 10. svibnja 2019., a koji će se održavati u samostanskoj dvorani. Predavanja se održavaju od ponedjeljka do petka s početkom u 20 h
 • Hrvatska katolička mreža
  • Počela je s radom Hrvatska katolička mreža, vjerski portal koji možete pratiti na stranici www.hkm.hr

CARITAS


PASTORALNI CENTAR


EMISIJA "SUSRET"

GLASNIK SV. ANTE