Slavlje sakramenta krizme

Pred mnoštvom vjernika, roditelja i kumova u Gospinoj crkvi u subotu, 3. svibnja 2014., šibenski biskup mons. Ante Ivas podijelio je sakrament svete potvrde krizmanicima, kojih je bilo 136. Svečanost u Gospinoj crkvi počela je svetom misom, a za vrijeme svete mise, u svečanom liturgijskom slavlju, biskup Ivas podijelio je sakrament svete potvrde. U pozdravnom govoru krizmanik Mateo Dujić pozdravio je biskupa u ime svih krizmanika. Tekst donosimo u cjelosti:

Dragi Oče biskupe!

Pozdravljam vas u ime svih krizmanika i vjernika Župe sv. Ante u Kninu. Pred Vama danas stoji 136 krizmanika koji s nestrpljenjem i radošću iščekuju podjelu sakramenta svete krizme, koja će nam dati novu snagu i poticaj da svoj život usmjerimo u vječnu luku spasa. Vi ćete danas poput Krista i Apostola biti posrednik silaska Duha Svetoga u naše mlade živote. Još smo jako mladi i vjerujemo da poznajemo život, a nismo ni svjesni kakvim smo stranputicama izloženi. Mi smo kao male žive spužve, željne duhovnosti. Na početku smo dana, a navečer ćemo biti stariji za jedan dan, pa i povijest naše vjere bit će starija za jedan dan. Svaki je trenutak života osmišljen, a pogotovo kad nam ljudski izgleda besmislen. Više smo od brojeva u ovoj bezimenoj masi. Klica božanskog života probija koru naših tvrdoća i otvara nam budućnost. Na ovoj zemlji putnika i vodiča nam je neophodno potreban. Dragi biskupe Vi ste danas ovdje s nama da nam uljepšate ovaj najsretniji dan koji će obnoviti našu vjeru i pomoći da dijelimo darove koji imamo u srcu. Raspirimo iskru života iskri vjere, napravimo prostora u sebi da bi Krist bio za nas Emanuel, tj. Bog s nama. Dragi,Oče biskupe dobro nam došli!

Krizmanike je pozdravio i šibenski biskup Ante Ivas. Za sakrament krizme treba se ozbiljno pripremiti. Važno je nakon krizme odgovoriti Isusovom pozivu i biti mu vjeran. Krizmanici su pozvani na aktivno življenje kršćanstva. Krizma je iskorak u ozbiljniji dio kršćanskog života, poručio je biskup. Na kraju svete mise svima je zahvalio fra Marko Duran, gravdijan, župnik i dekan. Posebno je zahvalio fra Ivanu Lukaču, koji je držao katehezu za sakrament krizme. Preko svete mise svojim pjevanjem uveličao je slavlje Gospin VIS, od srca im hvala!

Mladi su oduševljeno sudjelovali u svečanosti primanja punine darova Duha Svetoga a radosno raspoloženje se kasnije nastavilo po obiteljima naših krizmanika. Čestitamo krizmanicima, kumovima i njihovim obiteljima!

Više fotografija na Facebook stranici