Hodočašće u Lourdes

Volonteri crkve Sv. Filipa Nerija – Split od 2008. god. organiziraju sredinom listopada hodočašće u Lourdes (Francuska) za osobe s posebnim potrebama, članove njihovih obitelji i volontere – pratitelje. Hodočašće je prije svega namijenjeno onima koji zbog svojih posebnih potreba, fizičke ili mentalne prirode, rijetko izlaze iz kuće i nigdje ne putuju. Četverodnevni boravak u Lurdu veliki im je doživljaj i utjeha, kao i članovima obitelji koji ih prate.

Lourdes je izabran iz vrlo jednostavnog razloga – jer je to svetište namijenjeno upravo bolesnim osobama. To je bila želja Djevice Marije koja se ukazivala maloj Bernardici Soubirous u spilji Massabiell. Cijelo je svetište prilagođeno osobama s posebnim potrebama. A prisutnost Djevice Marije stvara jedno posebno ozračje.

Kroz ovo hodočašće je do sada prošlo preko 700 ljudi, a životi mnogi od njih su se nakon susreta s Lourdesom promijenili – kako volontera tako i osoba s posebnim potrebama i njihovih roditelja. A ono što najviše hodočasnike oduševljava jest iskreno zajedništvo i predanost volontera.

Volonteri obavljaju većinu poslova koje inače obavljaju roditelji i pratnja osoba s posebnim potrebama. Cilj je postići da se svi hodočasnici osjećaju bezbrižno i da jednostavno uživaju u hodočašću.

Iz župe Sv. Ante Padovanskoga – Knin volontiralo je troje župljana: Kristina Jurić Arambašić, Gordan i Bibijana Batarilo. Po njihovim riječima ovo je bilo jedno nezaboravno iskustvo, otkrivanje novog svijeta i življenje Evanđelja, davati sebe drugima iz čiste ljubavi ne očekujući ništa zauzvrat.