Dan mučenika Provincije

Splitska franjevačka provincija svake godine slavi 24. rujna "Dan mučenika Provincije". Toga su dana 1943. godine ubijeni fra Rafo Kalinić, fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. Euharistijsko slavlje za ubijenu braću u crkvi Sv. Ante u 19 sati .

Fra Rafo Kalinić iz Prugova (ubijen 24. rujna 1943.), nastavnik na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, išao je podijeliti svete sakramente teško ranjenom Stjepanu Čariću u Brnazama kod Sinja i na povratku u samostan zaustavio ga je njemački oficir i drsko mu oduzeo posudice sa sv. uljem i sv. pričešću. Fra Rafo ga je molio da mu vrati posudice i da ne obeščasti tajne naše svete vjere, da ne ubija nevine ljude i da ne pali njihove kuće. Na to je oficir odvukao fra Rafu iza kuće Ivana Malbaše, ubacio ga u podrum, ispalio u njega nekoliko hitaca i zapalio kuću u kojoj je fra Rafo izgorio i završio svoj zemaljski život u 33. god. Pronađeni ostatci tijela na zgarištu kuće sakupljeni su i pokopani u franjevačku grobnicu u Sinju.

Fra Stanko Bradarić iz Hrvaca (ubijen 24. rujna 1943.), župnik Bajagića kod Sinja, uhvatili su ga partizani u vlaku na putovanju iz Čapljine za Dubrovnik zajedno s fra Milanom Lapićem i strijeljali u 38. godini života. Mještani su ih zajedno zakopali na mjestu pogubljenja u Rupnom Dolu (Hercegovina). Ekshumirani su i posmrtni ostatci preneseni u Sinj i pokopani u franjevačku grobnicu 18. studenoga 1990.

Fra Milan Lapić iz Čitluka kraj Sinja (ubijen 24. rujna 1943.), profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, sudbina mu je zajednička s fra Stankom Bradarićem. Strijeljan je u 37. god. života.


POKOJ VJEČNI DARUJ IM GOSPODINE!