Muka Gospodina našega Isusa Krista

Župljani Župe sv. Ante Padovanskog tradicionalno uoči Uskrsa izvode pasionsku igru "Muka Gospodina našega Isusa Krista". U izvedbi sudjeluje 43. glumaca-amatera, a umjetnički ravnatelj je Ante N. Tadić Šutra. Spirutus movens cijelog projekta je fra Ivan Lukač, župni vikar.

Osobito zahvaljujemo donatorima:

Fra Boris Čarić, župnik - Munchen

Fra Joško Kodžoman, provincijal - Split

Goran Pauk, župan - Šibenik

Fra Marko Duran, gvardijan - Knin

Fra Petar Pletikosa, župnik - Promina

Fra Damir Ćiro Ćikara, župnik – Lišane Ostrovičke

Fra Nedo Čarapić, župnik – Podbablje

Fra Pero Kuliš, župnik - Vidoši

Don Jozo Čirko, župnik – Šipovača

Fra Stipe Bešlić, župnik – Ogorje

Don Mate Matić, župnik – Špansko

Don Danijel Guć, župnik – Cista Velika

"Muka" izvedena u Kninu

Pasionska igra nakon 10 izvedbi u Domovini i inozemstvu vratila se kući - glumci-amateri izveli su "Muku" u Kninu u subotu, 12. travnja 2014. Pred domaćom publikom, koja je popunila Dom HV-a, vjerno su uprizorili posljednje dane iz života Isusa Krista: od Posljednje večere do razapinjanja na Kalvariji. Sve je na početku pozdravio fra Marko Duran, župnik i gvardijan. Izvedba je ponovno oduševila kninsku publiku, a glumačko umijeće znalo je izmamiti i pokoju suzu. Na kraju se svima obratio fra Ivan Lukač, koji glumi velikog svećenika Kajfu. Pod redateljskom palicom gosp. Ante N. Tadića Šutre kninska "Muka" je postala prepoznatljiva i izvan Dalmacije te se s pravom smijemo nadati da će "Muka" u sljedećim korizmama nalaziti nove izričaje i oblike, a ponad svega novu publiku.
Cista Velika: Izvedena "Muka"

U petak, 11. travnja 2014., glumci-amateri, koji izvode pasionsku igru „Muka Gospodina našega Isusa Krista“, gostovali su u Cisti Velikoj. Igrokaz je prikazan na otvorenom u blizini župne crkve Sv. Jakova. Prikazivanje na otvorenom bilo je otežano zbog hladnoće, ali su glumci-amateri svoj posao odradili besprijekorno. Predstavu je pratilo dvjestotinjak gledatelja. Bila je to 45. izvedba "Muke". Na kraju je inicijator projekta fra Ivan Lukač, koji glumi Kajfu, zahvalio domaćinu don Danijelu Guću na gostoprimstvu.

München: Izvedbe "Muke"

Kninski župljani - predvođeni fra Ivanom Lukačem - izveli su pasionsku igru "Muka Gospodina našega Isusa Krista" u najvećoj hrvatskoj katoličkoj misiji u inozemstvu - München. Prva izvedba bila je u petak, 4. travnja 2014., poslije večernje mise, a druga u subotu, 5. travnja, pred okupljenim vjeroučenicima i njihovim roditeljima. Obadvije izvedbe privukle su velik broj gledatelja u Kapelicu bl. Alojzija Stepinca. Izvođači "Muke" su kako u petak, tako i u subotu oduševili svojim glumačkim talentom i svojom predanošću sve nazočne vjernike. Prikaz "Muke" nuka svakog gledatelja na odgovor koji ne može biti ravnodušan: opredijeliti se i predati potpuno Kristu ili poput Jude sam sebe isključiti iz zajedništva s Bogom. O. župnik fra Boris Čarić zahvalio je svim izvođačima i njihovim voditeljima fra Ivanu i gosp. Šutri na dolasku i zajedništvu.

Zagreb - Špansko: Izvedba "Muke"

Župljani su u četvrtak, 3. travnja 2014., izveli pasionsku igru "Muka Gospodina našega Isusa Krista" u Zagrebu. O svemu više možete pogledati na mrežnoj stranici

Vidoši - Ogorje - Vojnić: Izvedbe "Muke"

Angažirani župljani izvode pasionsku igru "Muka Gospodina našega Isusa Krista". Donosimo vam izvještaje iz Vidoša, Ogorja i Vojnića - Šipovače. Možete pogledati kako je prošla izvedba "Muke" i u Podbablju.
Lišane Ostrovičke: Izvedena "Muka"

U petak, 22. ožujka 2014., izvedena je "Muka Gospodina našega Isusa Krista" u Lišanima Ostrovičkim u crkvi Sv. Nikole Tavelića. Predvođeni fra Ivanom Lukačem i redateljem Antom Nadomirom Tadićem Šutrom, glumci su se u popodnevnim satima uputili prema Lišanima gdje ih je dočekao fra Damir Ćiro Čikara, župnik. Na kraju „Muke“ riječ zahvale uputili su fra Ivan i redatelj Ante Šutra, a fra Damir je pozvao na večeru. Ovim putem zahvaljujemo o. župniku i njegovim župljanima.

Oklaj: Prva ovogodišnja izvedba "Muke"

Pasionska igra "Muka Gospodina našega Isusa Krista" prvi put ove godine izvedena je u petak, 21. ožujka 2014., u crkvi Sv. Mihovila u Oklaju. Izvedbu su ostavrili angažirani župljani Župe sv. Ante Padovanskoga u Kninu, zajedno s fra Ivanom Lukačem, župnim vikarom. U scenskom uprizorenju sudjeluje 43. glumaca-amatera, koji uz tehničku podršku uspješno oživljuju trenutke Isusove osude, muke i smrti. Uzimajući u obzir mnoge probe, veliki broj glumaca-amatera i tehničku opremu potrebnu za uspješnu realizaciju, kninska "Muka" stavlja se u red poznatih predstava; koje publiku ne ostavljaju ravnodušnom. Sve to prepoznao je i fra Petar Pletikosa, župnik u Promini, koji je od srca zahvalio na prekrasnoj izvedbi, a što je potvrdila i publika dugotrajnim pljeskom.

Više fotografija na Facebook stranici

Popis glumaca:

1. Isus – Josip Dreno

2. Ivan – Dražen Babić

3. Petar – Bože Bašić

4. Juda – Leon Božić

5. Jakov- Filip Oršulić

6. Andrija – Bože Marijanović

7. Filip – Vlado Domić

8. Toma – Dejan Domić

9. Bartul –Draže Barišić

10. Matej – Augustin Šućur

11. Jakov mlađi – Dragan Miličević

12. Šimun – Tomislav Mišković

13. Juda, brat Jakovljev - Ivo Martinović

14. Kaifa - fra Ivan Lukač

15. Ana - Tomislav Vrdoljak

16. I. sluga Danijel Čolić

17. II. Sluga- Valentina Kokorović

18. III. Sluga – Anja Marijanović

19. I. svećenik– Bernard Šarić

20. II. Svećenik – Ivica Leci

21. III. Svećenik – Ivan Milas

22. Član vijeća –Franko Kajić

23. I. vojnik židovski - Marko Mešin

24. II. vojnik židovski – Ivan Mrčela

25. Pilat - Goran Mrnjavac

26. Srećko Mišković

26. Rob – Josip Perica

27. I. vojnik –HrvojeAnić Klaiger

28. II. vojnik –Anto Fabijan Mišković

29. Baraba- DomagojVidović

30. Gospa – Bibijana Batarilo

31. Ante Bračić

32. Dilber Filip

33. Denis Brkić

34. Suzana Zadro

35. Tvrtko Kaić - razglas

36. Ivana Dević

37. Frano Visković

38. Ivan Rajić

39. Katarina Damjanović

42. Svjetlana Blažević

43. Dejan Domić