Oproštaj fra Marka Durana od fra Branka Mijića
14. siječnja 2019.

Rekao je jedan grčki mudrac: „Sve što teče, mora proteči i ovdje završiti“. Tako je istekao i život našega brata fra Branka Mijići. Čuli smo od mnp. o. Provincijala o njegovu životnom putu, pa neću ponavljati. Reći ću nešto o posljednjim trenutcima njegova života.
Fra Brankova smrt me je iznenadila, jer je, mogu reći, umro iznenada. Nije bio prikovan uz krevet. Do zadnjeg časa obavljao je svoje poslove. Pred osam dana mi je rekao: Molim te, nemoj ti prepisivati matice, ja ću to, ja u tome uživam. Matice je prepisao za dva dana. U utorak navečer mi je rekao: „Gvardijane, nemoj mi pisati sutra misu jer ću rano ići na put i ne znam hoću li se navečer vratiti. Idem jednom prijetalju u Crikvenicu, možda ću kod njega i prenoćiti. Najvjerojatnije ću se vratiti navečer kasno“. Nisam ga čuo ni kada je otišao ni kada se je vratio.
U četvertak ujutro bio sam dežurni u župnom uredu. U jednom trenutku dolazi mi u ured fra Mario Lemo i kaže: „Zvao me fra Branko malo prije i kaže da mu se povraća, da ne može ustati iz kreveta“. Nato sam mu rekao: „Bio je jučer na putu pa je vjerojatno nešto pojeo što mu je naškodilo. Idi i skuhaj mu kamilicu da mu se smiri želudac“. Fra Mario je otišao i učinio kako sam mu rekao. Nakon pola sata dolai mi i kaže: „On povraća nešto gore i dublje“. Ja sam odmah otišao vidjeti što je. Ušao sam k njemu i pitao ga: „Branko, što je, što te boli“. Sav je pomodrio, nije mogao ni govoriti. Jedva je otvorio oči i rekao: „Umirem... umirem.“ „Di te najviše boli?“ „Sve me boli, umirem.“ „Hoćeš li sakramente?“ „Hoću sve odmah“. Primio je sv. sakramente.
Došla je hitna, dali su mu prvu pomoć i odvezli ga u bolnicu. U bolnici na hitnom prijemu čekala su ga tri liječnika: doktorica Balić, doktorica Marušić i doktor Živković. Otkrili su da se radi o zapletaju crijeva. Čuli smo na hodniku da govore: „miserere, miserere“. Budući da je organizam oslabio, imunitet pao pukušali su ga ojačati da bi mogli napraviti operativni zahvat. Prevezli su ga najprije na kirurgiju, a onda, radi praćenja stanja na jedinicu intenzivne njege. Stanje se iz sata u sat pogoršavalo. Fra Branko je u petak u noći u 2,30 sati preminuio.
Reakcije na vijest o smrti: Umro je dobro fratar, lijepo je ispovijedao, drago nam je bilo s njim razgovarati, drag i ugodan... U subotu ujutro me nazvao svećenik don Mario Kosić irekao: „Vidio sam na portalu da je umro fra Branko Mijić. Dobar čovik, dobar fratar i svećenik. Bog mu dao pokoj. Moja iskrena sućut tebi i svim fratrima vaše Provincije. Prikazat ću misu za nj čim prije“. Fra Petar Klarić: „U Stankovcima je ostavio jaki pečat dobrog i požrtvovnog župnika.“
Dragi fra Branko, kao fratar i svećenik vjerno si služio Bogtu i ljudima. Bio si dobar pastir povjerenog ti stada, od vjernika u župi cijenjen. Nisi se bojao protivština, neprijateljskih napada ni drugih nedaća koje su te zadesile u životu, posebno u Domovinskom ratu na prvim crtama bojišnice. Vjerno si služio Bogu u ratu i miru.
Hvala ti na redovničkoj jednostavnosti, dobroti, požvrtvovnom pastoralnom radu. Hvala ti na trpljenju. Neka tvoj život urodi rodom novih boraca za Boga, dom i rod. A tebi neka Bog udijeli mir i pokoj vječni.
Zahvale: Hitnoj pomoći, Općoj bolnici „Hrvatski ponos“ u Kninu, liječnicima dr. Balić, dr. Marušić i dr. Živkoviću te medicinskom osobolju koji su bli uz fra Branka u njegovim posljednjim trenutcima.
Hvala mojoj subraći fratrima u Kninu. Hvala svima koji su svojim molitvama ispratili fra Branaka. Braći pokojnog fra Branka, sestri i njihovim obiteljima te rodbini iskrena sućut.

 
 
 
 

Obavijesti

 • Ponedjeljak, 25. ožujka 2019.- svetkovina je Navještenja Gospodinova - Blagovijest
  • Svete mise su:
  - 7 h u crkvi sv. Ante
  - u 9,30 i 18 h u Gospinoj crkvi
  • 19,30 h u Gosponij crkvi susret je glumaca "Muke"
 • Utorak, 26. ožujka 2019.
  • 18 h u Gospinoj crkvi, poslije mise pobožnost "Trinaest utoraka sv. Anti"
 • Četvrtak, 28. ožujka 2019.
  • Četvrtkom je Euharistijsko klanjanje iza večernje svete mise, posebno ga preporučamo u Korizmi
 • Petak, 29. ožujka 2019. - Četvrti korizmeni petak
  • 17,15 h - pobožnost križnog puta, a poslije misa u Gospinoj crkvi
 • Subota, 30. ožujka 2019.
  • 10 h - susret ministranata u samostanskoj dvorani
  • 11 h - u Gospinoj crkvi je pjevanje za dječiji zbor
  • 19 h - u općinskoj vjećnici u Kistanjama upriličit će se predstavljanje knjige o bl. Alojziju Stepincu „Viktor, kardinalova pobjeda“, autora Marlona Macanovića.

Aktualno

 • 31. ožujka 2019.- Večernje svete mise
  • Od nedjelje, 31. ožujka 2019. večernje svete mise slavimo u 19 sati
 • 6. ožujka do 14. travnja 2019.- „40 dana za život“
  • Korizmena kampanja molitvene incijative „40 dana za život“ počinje 6. ožujka i traje do 14. travnja u Kninu. Uključite se u molitve i svojom prisutnošću svaki dan od 8 do 15 sati ispred Opće bolnice "Hrvatski ponos".
 • 6. do 10. svibnja 2019.- Zaručnički tečaj
  • Kninski dekanat organizira zaručnički tečaj u Kninu od 6. do 10. svibnja 2019., a koji će se održavati u samostanskoj dvorani. Predavanja se održavaju od ponedjeljka do petka s početkom u 20 h
 • Hrvatska katolička mreža
  • Počela je s radom Hrvatska katolička mreža, vjerski portal koji možete pratiti na stranici www.hkm.hr

CARITAS


PASTORALNI CENTAR


EMISIJA "SUSRET"

GLASNIK SV. ANTE