Popisati se možete i iz Hrvatske

Prema Zakonu pravo na popis imaju svi oni koji žive u BiH, ali i oni koji su je iz bilo kojega razloga napustili. Čak nije važno imate li u BiH nekretninu jer u jednome kućanstvu može biti do pet obitelji. Pravo na popis imaju i bračni drugovi te djeca onih koji su iz BiH. Popisivači nemaju pravo tražiti bilo kakve dokumente. Dovoljno je navesti ime i prezime, JMBG ili datum i mjesto rođenja, a kao vrijeme izbivanja iz BiH navesti kraće od 12 mjeseci. Za zemlju privremenoga izbivanja dovoljno je navesti RH, bez određenoga grada.

Svi oni koji ne budu mogli doći na popis mogu svoje podatke popuniti na odgovarajućim obrascima i poslati ih svojoj rodbini. Hrvati se ne popisuju na Popisnici P-1 IN nego na P-1, jer će inače biti svrstani u dijasporu i neće ući u kontingent popisanoga stanovništva BiH. Oni koji trenutno ne žive u BiH na internetu mogu naći i . Te obrasce treba otisnuti, ispuniti i poslati rodbini u BiH, a s njih će popisivači podatke prepisati u originalne obrasce.

Radi se o prvorazrednom političkom pitanju za Hrvate u BiH i, mada se naoko radi samo o statistici, načelo tzv. etno-pariteta, koje će u obzir uzeti rezultate popisa, poziv je na mobilizaciju svih Hrvata iz BiH da se odazovu popisu.

I na kraju, nemojte se popisivati online putem internetskih stranica jer ćete tako biti svrstani u dijasporu.

preuzeto: metkovic.hr