Slavlje prve pričesti

Prvu pričest u Župi slavili smo u nedjelju, 11. svibnja 2014. Euharistijskim slavljem u Gospinoj crkvi predsjedao je fra Šimun Markulin, a koncelebrirao je fra Marko Duran. Prvu pričest primio je 81. prvopričesnik. U slavlju su - osim prvopričesnika - sudjelovali roditelji, članovi obitelji i rodbine, učitelji, vjeroučitelji i ostali brojni vjernici.

Na početku je u ime roditelja pozdravila gđa. Anita Anić-Kaliger. Braćo i sestre, danas će ovdje – u Gospinoj crkvi – naš osamdeset i jedan kninski anđeo primiti prvu svetu pričest. Njihova je radost neizmjerna, kao i radost nas – roditelja. Srdačno pozdravljam sve vas: naše prvopričesnike i roditelje, braću i sestre, djedove i bake, rođake i prijatelje današnjih slavljenika. Srdačan pozdrav upućujem i našim svećenicima, vjeroučiteljima i učiteljicama; koji i danas s nama dijele našu radost. Pozdrav i vama, braćo i sestre, koji ste dionici današnjega euharistijskog slavlja – dobro nam došli, i sve vas molim da dostojanstveno i pobožno proslavimo ovaj veliki dan u životu naše župne zajednice.

Liturgijsko pjevanje animirao je VIS David, zajedno s dječjim zborom "Anđeli Knina". Na kraju euharistijskog slavlja fra Marko je zahvalio svim sudionicima prvopričesničkog slavlja, a u ime prvopričesnika zahvalila je Ana Kovačević:

Braćo i sestre, prvi put u životu primili smo Tijelo Kristovo i tako postali osobiti Isusovi prijatelji. Od danas jesmo i možemo se zvati prvopričesnici. Bogu smo zahvalni za život kojeg nam je darovao preko naših roditelja. Oni su danas s nama. U ime svih prvopričesnika zahvaljujem našim roditeljima koji su nas pratili na putu vjere svojim primjerom i molitvom. Od srca hvala i našim svećenicima, osobito fra Šimi, koji nas je mjesecima pripremao za ovaj svečani čin. Hvala i svim učiteljima i učiteljicama koji iz dana u dan u školi oplemenjuju naše duše. Sve vas koji ste danas proslavili ovaj veliki dan zajedno s nama pozivam da nam i dalje budete primjer istine, dobra, ljubavi i poštenja.