Razgovor s fra Markom Duranom

Prema odredbi hrvatskih biskupa, po crkvama diljem Domovine prikupljani su milodari za izgradnju nove crkve Gospe Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta u Kninu. O Kninu, kninskoj župi, novoj crkvi i potrebama razgovaramo s kninskim župnikom i gvardijanom fra Markom Duranom.Što je zapravo s Kninom da mu tek sada treba crkva?

Do I. svjetskog rata u Kninu je živjela većina hrvatskog pučanstva. Njihove vjerničke potrebe zadovoljavala je samostanska i župna crkva sv. Ante Padovanskoga. Međutim, doseljavanjem Srba iz okolnih sela, Hrvati su se polako iseljavali. Izobilnije doseljavanje Srba započelo je u drugoj polovici 19. st., tako da je prije Domovinskog rata u Kninu bilo 37.888 ili 88,20 % Srba, 3-886 ili 9.04 % Hrvata, 502 ili 1,16 % Jugoslavena i 678 ili 1,60 % ostalih.

Kakvo je stanje danas?

Demografska slika Knina s Domovinskim ratom potpuno se promijenila. Veliku većinu njegova stanovništva tvore Hrvati protjerani iz Bosne i Hercegovine. Danas u njemu živi 10.633 Hrvata koji su dospjeli iz svih djelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Grad s okolicom ima 15.407 stanovnika. Hrvata je 76,5 %, a Srba 20,8 %.

A što je sa župom?

Današnja kninska župa obuhvaća grad Knin i okolna sela: Kovačić, Biskupiju, Orlić, Markovac, Zvjerinac-Kosovo, Uzdolje, Ramljane, Potkonje, Vrbnik, Ljubač i Žagrović. Budući da se grad dobrano proširio i na područje župe Vrpolje, šibenski biskup g. 1997. dio vrpoljske župe pripojio je kninskoj, pa ona danas ima oko 10.000 vjernika. Na njezinu teritoriju dvije su osnovne i jedna srednja škola, a radi i Veleučilište. Za tolike vjernike dosadašnja je crkva premalena i nema drugog rješenja nego graditi novu, veću.

Kako župa živi i djeluje danas?

Od oslobođenja Knina 5. kolovoza 1995. sv. mise slavimo po različitim gradskim dvoranama. Trenutačno smo podstanari u tvornici DIV. Ona nam je ustupila jednu veliku dvoranu koju smo preuredili za molitveni prostor i drugu, manju, za vjeronauk dok je toplije. Zimi se služimo dvjema dvoranicama u samostanu. A u župi djeluju pjevački zborovi odraslih (mješoviti) i dječji te dva VISA koji nastupaju svake nedjelje. Uz školski drži se i župski vjeronauk. U župi djelu¬je i neokatekumenska zajednica, Franjevačka mladež, Franjevački svjetov ni red i ministranti. Već nekoliko godina župljani u župi i izvan župe izvode pasionsku igru Muka Gospodina našega Isusa Krista.

Krov nad glavom vjerojatno imaju svi, a od čega žive?

Žive teško. Neki gube radna mjesta, mnogi ne mogu naći posao i nemaju od čega živjeti pa su prisiljeni tražiti pomoć. U župi djeluju Caritas i pučka kuhinja, i to istim intezitetom kao i kad su osnovani. Pomažemo tako 740 obitelji ili više od 1900 potrebnika, među kojima su i obitelji s više djece. Caritasova kuhinja svaki dan priprema 97 obroka, od kojih kuhani obrok dostavlja za 27 bolesnih i nemoćnih.

A što je s novom crkvom?

Hvala Bogu, gradi se ona i uza nju dvorana, koje će biti dostatne za potre¬be vjernika. Gradnja je započela 25. rujna 2011. polaganjem kamena temeljca koji je postavila ondašnja predsjednica Hrvatske vlade J. Kosor i blagoslovio bivši provincijal fra Ž. Tolić. Grubi radovi su pri kraju. Došlo je do krovnih ploča, kojih se salijevanje upravo priprema. Informacije o gradnji, izgled crkve i imena darovatelja mogu se naći na: www. franjevci-split.hr/knin. Prema planovima, sredstva koja je osigurala Vlada RH. do kraja g. 2013. bit će iscrpljena.

Kako naprijed?

Za dovršetak preostalih radova treba nam pomoć. Provincijal fra J. Kodžoman obratio se za to hrvatskim biskupima. Na proljetnom zasjedanju g. 2013- oni su donijeli odluku da se u nedjelju 15. rujna 2013- po svim crkvama prikuplja milostinja za izgradnju nove crkve u Kninu. Važna nam je svaka kuna, pa se svima obraćamo za pomoć. Darove možete dostaviti na žiro račun kod PBZ, Ulica Slobode 7, 21000 SPLIT, HR IBAN: HR25 2340 0091 1001 4458 2 SWIFT: PBZG HR2X Opis plaćanja: Knin - crkva

Nova crkva posvećena je Gospi Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta? Malo neuobičajeno...

Da. Medu ruševinama crkve sv. Marije u Biskupiji kraj Knina, dakle na području naše župe, pronađen je najstariji poznati Gospin lik u hrvatskoj umjetnosti, koji potječe iz XI. stoljeća. Po uzoru na nj, g. 1976. odliven je u zlatu i srebru pralik Gospe Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta od darova svih hrvatskih katolika u domovini i svijetu. On je postao simbolom hrvatske povijesti, vjere i zajedništva. Gospa Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta zaštitnica je i Vojne biskupije u RH, a u novu crkvu hodočastit će i moliti se u njoj svojoj Zaštitnici i hrvatska vojska. Knin je uvijek bio vojna utvrda, pa dolikuje da i nova crkva nosi to Gospino ime, iz nacionalnih i vjerskih razloga, te da nova crkva i Gospin pralik postanu i ostanu svetinja u kojoj je sjedinjena prošlost u kojoj će se izgrađivati naša sadašnjost i budućnost.

Što biste poručili našim čitateljima?

Knin je simbol slobodne hrvatske države. Hrvati u njemu odvajkada žive te žele opstati i ostati. Treba im omogućiti da radom i molitvom izgrađuju bolju budućnost. Za to im je nužna crkva i odgovarajući prostor za okupljanja. Stoga svaki dar ugrađuje i darovateljevo ime u novu Gospinu crkvu. Gospodin sve vidi i vjerujemo da će sve nagraditi. Unaprijed svima hvala za i najmanji dar!

K. JOLIĆ

Izvor: Marija 11/2013.

 
 
 
 

Obavijesti

 • Nedjelja, 10. veljače 2019.
  • nakon svetih misa skupljat ćemo priloge za grijanje Gospine crkve
  • 18 h - na misi biti će primanja i obećanja Frame
  • 19,30 h - Susret glumaca Muke u samostanskoj dvorani
 • Ponedjeljak, 11. veljače 2019.
  • 19,30 h u samostanskoj dvorani susret je Frame
 • Četvrtak, 14. veljače 2019.
  • župni vjeronauk za prvopričesnike u Gospinoj crkvi prema rasporedu.
 • Petak, 15. veljače 2019.
  • župni vjeronauk za krizmanike u dvorani Gospine crkve prema rasporedu.
 • Subota, 16. veljače 2019.
  • 10 h - susret ministranata u samostanskoj dvorani
  • 11 h - u Gospinoj crkvi je pjevanje za dječiji zbor

Aktualno

 • Orgulje za Gospinu crkvu
  • Nastavlja se akcija prikupljanja novčanih sredstava za nove klasične orgulje.
  Svoje priloge možete uplatit na žiro račun
  IBAN HR82 2330 0031 1001 1907 1 kod Splitske banke s naznakom: "za orgulje"

CARITAS


PASTORALNI CENTAR


EMISIJA "SUSRET"

GLASNIK SV. ANTE