Dan osoba posvećenog života

Povodom Dana osoba posvećenog života, u ponedjeljak, 3. veljače 2014., u Kninu je organizirana video konferencija s redovnicima i redovnicama iz Bukavu-a (DR Kongo), Jeruzalema (Sveta zemlja), Šibenika i Washingtona, D. C. (SAD).

Osim mladih župljna, konferencija je u samostanskoj dvorani okupila i kninske sestre franjevke i članove Trećeg franjevačkog reda (OFS), bijaše oko 100 ljudi.

Prvo javljanje ostvareno je iz Bukavu-a, odakle se javila s. Samuela Šimunović, misonarka i članica Kongregacije školskih sestara franjevki iz Splita. Uz nju su bile i dvije časne sestre Kongoanke, koje su se potrudile okupljene pozdraviti na hrvatskom jeziku, što je izazvalo veliki pljesak. S. Samuela je pričala o svojem kratkom boravku u Kninu, svakodnevnom životu u gradu Bukavu te misionarskom djelovanju sestara. Javljanje je završilo pozdravima na domaćim jezicima.

Nakon Afrike, iz Jeruzelema se javio fra Antonio Šakota, student šeste godine na franjevačkog teologiji i član Hercegovačke franjevačke provincije. Fra Antonio je kratko prikazao povijest i važnost Kustodije Svete zemlje te djelovanje franjevaca na Bliskom istoku. Opisavši svoj dnevni raspored, osvrnuo se i na skorašnji pohod pape Franje svetim mjestima u Jordanu, Izraelu i Palestinskoj samoupravi.

Iz Šibenika se javila s. Barbra Čavlina, članica Družbe sestara od Bezgrješne. Osim o povijesti družbe, s. Barbra govorila je i o svojem duhovnom pozivu te iskustu života u redovničkoj zajednici. Kao najmlađa svečano zavjetovana sestra iz Družbe, osvrnula se i na činjenicu sve manjeg odaziva mladih na Božji poziv, premda Bog i dalje poziva!

Video-konferencija je završila uključenjem iz Washingtona, odakle se javio fra Josip Cvitković, član splitske Provincije Presvetog Otkupitelja na službi u Nazaretu. Fra Josip je govorio o boravku u Washingtonu, gdje se trenutno nalazi na usavršavanju engleskog jezika. Također, osvrnuo se i na život i rad u Nazaretu, mjestu utjelovljenja Gospodina Isusa Krista. Javljanje je završio recitacijom molitve Oče naša na arapskom jeziku.

Javljanjima je moderirao fra Šimun Markulin, a publika je imala prigodu postavljati pitanja te uživo svjedočiti djelovanju redovnika i redovnica diljem svijeta. Unatoč vremenskim razlikama i nedostatku struje (Bukavu), javljanja s četiri kontinenta su uspješno ostvarena.