Zlatna harfa u Kninu

Tradicionalna glazbena manifestacija "Zlatna harfa" održana je u Kninu 29. ožujka 2014. (subota) pod motom "Moliti s Marijom". Godišnji susret malih župnih zborova okupio je u Zvonimirovu gradu pjevače iz Otoka, Splita (Škrape i Visoka), Dugopolja, Vranjica, Segeta, Slatina, Opuzena i Imotskog.

U ime povjerenstva za "Zlatnu harfu" okupljene u crkvi Gospe velikog hrv. krsnog zavjeta pozdravila je č. s. Nediljka Milanović Litre. Euharistijskim slavljem predsjedao je fra Šimun Markulin, župni vikar, a koncelebrirali su fra Marko Duran, župnik i dekan, don Ante Čulić, župnik i fra Ivan Vuletić, župni vikar. Predstavnici župa su u prinosu darova prinijeli svoje novčane doprinose za gradnju nove crkve u Kninu, a zborovi su zajedno animirali liturgijsko pjevanje.

Nakon euharistijskog slavlja predstavnici zborova izvlačili su redoslijed nastupa i pjesmu. Osim izvučene pjesme, svaki zbor je nastupio s još jednom tematskom skladbom, i to ovim redoslijedom: Visoka (voditeljica zbora s. Kruna Grgat, 25 članova), Dugopolje (s. Eudoksija Franić, 50), Otok (s. Beatrica Bakić, 80), Seget (s. Blagoslava Lončar, 50), Vranjic (s. Arsenija Vidović, 25), Opuzen (s. Marinela Delonga, 55), Škrape (s. Pavla Negovec, 55), Slatine (gđa. Vesna Maglica, 20) i Imotski (s. Sofija Vuković, 50). Prije nastupa prvog zbora, domaćini "Anđeli Knina" izveli su dvije pjesme, zaželjevši svima dobrodošlicu.

Nastupilo je 9 zborova, a ukupno je bilo oko 400 sudionika. Fra Marko je na kraju svima podijelio zahvalnice za sudjelovanje na "Zlatnoj harfi", a gosti su nastavili boravak u Kninu obilaskom Tvrđave i Krčića.

Više fotografija na Facebook stranici

Zlatna harfa započela je s radom 1. srpnja 1984. god. u Kočerinu (Hercegovina), a temeljna zadaća Harfe je postupna obnova liturgijskog pjevanja. Osim toga, zadatak je i poticanje suradnje među voditeljima crkvenog pjevanja te poticanje stvaralačkog duha skladatelja.